Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карнобат бе направена първа копка на новата сграда на противопожарната служба

Първа копка на новата сграда на противопожарната служба  в Карнобат бе направена днес. За да  се случи това, теренът е бил дарен от общината на държавата. Самият строеж на сградата трябва да приключи в рамките на 18 месеца.

С водосвет и с пожелание за бързо приключване на строителните дейности, бе направена първа копка на терена на който ще бъде изградена сграда, необходима за осигуряване дейността  на районната противопожарна служба в Карнобат. Години са били нужни това да се случи, подчерта гл.инспектор Димитър Грозев началник на районното звено:

"Пожарната в Карнобат е на 130 години. Намирала се е в помощни помещения, в общината тогава, където е и сега. За значимостта ѝ може да се съди по големината на гасителния район, който е втори в страната. Обслужва двете общини Карнобат и Сунгурларе, с 60 населени места. Идеята за постояването на нова сграда на противопожарната служба е от 50 години. А за позиционирането на този терен от 30 години. през 2016 година вече имаме проект за този строеж. Миналата година имаше още обжалвания, които спираха тази дейност. Сградата на пожарната се строи за 100 години напред, и е част от традициите на всеки град, очакваме след година и половина да имаме нова сграда, която ще бъде и оборудвана..."

Гл.инспектор Димитър Грозев пожела на строителната фирма дълго и сухо лято, за да могат да вървят бързо  дейностите по изграждането на сградата, а кметът на Карнобат Георги Димитров допълни, че пожарникарите, които спасяват от огъня хора, заслужават да имат много по-добри условия от досегашните.

"Защото нашата районна противопожарна служба обслужва една огромна територия - 40 000 души население. 1500 кв.км. Имаме около 1 млн.декара обработваеми земи, които след като се ожънат или по време на жътва създават сериозни проблеми. 350 хил. декара гора. 200 хил. декара мери и пасища. И за всичко това се грижат тези хора, видях как с рани на ръцете продължаваха да гасят пожара в Церковски, и които служават по-добри условия и е време Карнобат да има такава сграда"

Цялата процедура стартира реално едва през 2011 година, когато Община Карнобат предоставя терена с право на строеж на МВР. Проектът е на стойност близо 2 000 000 лв. Теренът на новата сграда е в близост до автогарата в града.

Чуйте повече в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И днес продължава делото за смъртта на двамата полицаи до "Трапезица"

С разпит на свидетели в Бургаския окръжен съд и днес продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Те загинаха след като автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище патрулната полицейска кола. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Днешния разпит цели да изясни ситуацията в..

публикувано на 25.07.24 в 12:52

7-годишно момченце е блъснато от автобус в Слънчев бряг

7-годишно момченце е блъснато от автобус в Слънчев бряг. Инцидентът е станал снощи около 19.30 ч. в района на спирка «Континентал». По неустановени до момента причини автобус "МАН", със софийска регистрация, управляван от 65- годишен несебърлия удря пресичащото   пътното платно дете. Момченцето от село Гюльовца е с рана на левия крак,..

публикувано на 25.07.24 в 08:32

Апелативният съд в Бургас остави в ареста задържаните мъже на яхта с наркотици край Царево

Бургаският апелативен съд потвърди мярката "задържане под стража" на румънския гражданин Еуджан Мурешан и Вангел Паксимов от Поморие.  Българин и румънец са арестувани с дрога за 1,2 млн. лева на яхта в Царево Срещу двамата има повдигнати обвинения за контрабанда на високорискови наркотични вещества. На яхтата, с която са пътували, са откри 60..

публикувано на 24.07.24 в 17:16

Административният съд в Бургас прекрати делото за "Подпорната стена" в Алепу

Административният съд в Бургас прекрати делото, след като прокуратурата оттегли протеста си срещу решението на Дирекцията за национален строителен контрол за узаконяването на "Подпорната стена" в местността Алепу. Мотивите на прокуратурата да спре производството са свързани с последното решение на ВАС от 26-и юни, в което е посочено, че..

публикувано на 24.07.24 в 12:39

30 работници се спасиха по чудо в горящ автобус след смяна в Слънчев бряг

Автобус, превозващ 30 работници се е запалил в движение на пътя Каблешково-село Дъбник. Инцидентът е станал вчера, няма пострадали пътници, съобщават от бургаската полиция.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа.  По данни на 40-годишния шофьор вероятната причина е техническа неизправност по време на движение.  Той забелязал дим, излизащ..

публикувано на 24.07.24 в 10:38

С разпит на свидетели продължава делото за смъртта на двамата бургаски полицаи

С разпит на свидетели в Бургаския окръжен съд продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Те загинаха след като автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище патрулната полицейска кола. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Случаят е от 25 август 2022г.  Според адвокат Калин..

публикувано на 23.07.24 в 13:36

За пореден път съдът не даде ход на делото за бащинство на Минков

Окръжният съд в Бургас отново не даде ход на делото за бащинство на Велико Минков. Според ДНК анализ, той е биологичен баща на едно от децата на Габриела Славова-Пеева, обвинена за убийството на Пейо Пеев през януари в София. В края на април, тя бе пусната под домашен арест. Днес беше разгледана молбата ѝ за възстановяване на срока за отговор..

публикувано на 23.07.24 в 13:15