Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кордоба - сърцето на Андалусия и град на три религии

4
Изглед към Стария град на Кордоба

В новата ни рубрика за пътешествия по БНР Бургас ви представяме испанския град Кордоба, в област Андалусия.

В дългата си история Кордоба е бил под владичеството на маври, римляни и вестготи. Градът е родно място на много поети и философи, на фламенкото и на най-известния тореадор – Манолете. Един от най-хубавите зехтини се прави от маслините расли тук.

Подобно на Бургас и Кордоба преди няколко години бе кандидат за Европейска столица на културата. Малко не й достигна и през 2016-та късмета се усмихна на Сан Себастиян. Може да няма филмов фестивал, но стария град на Кордоба е изключително живописен и красив, и има защо да е вписан в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Крепостната стена, която навремето е пазила града от нашествия в по-голямата си част е запазена в първоначалния си вид. През X век, когато е под владичеството на маврите, Кордоба изживява своя разцвет. Тогава е построена една от най-големите джамии в света – Мескита де Кордоба, която после християните превръщат в катедрала. Влиянието на трите религии се вижда най-добре именно тук. Тя е символът на града и се среща както на тениски и магнити, така и картички, на покривки и всякакъв мърчъндайз. Величествената катедрала, която всяка година се посещава от стотици хиляди туристи, е действаща и в нея се отслужват литургии.

Царският дворец е друга основна спирка за всеки посетил Кордоба. Той е бил римска крепост, когато Алфонсо XI поръчва да се построи на негово място дворец. Така в началото на XIV век той става резиденция на християнските монарски. Тук е планирано освобождението на Гранада от арабите и откриването на Америка. Мореплавателят Христофор Колумб е посетил града, за да търси финансиране за своите пътешествия от Исабела Кастилска.  Дворецът притежава скъпа колекция от римски мозайки. Любопитно е че в една от залите, която в момента се използва за конгреси, навремето са се извършвали инквизиции. От върха на дворцовите кули пък се открива панорамна гледка към целия град. Дворецът има и красив вътрешен двор с много зеленина и обширни градини, от които се носи типичния за Кордоба аромат на жасмин. В съседство се намират царските конюшни, в които на времето са били настанявани конете от армията на Цезар. И днес тук се отглеждат известните андалуски коне. Няколко пъти в седмицата те участват във фламенко представления.

В Кордоба е запазена и една синагога. Намира се точно срещу музея на еврейското изкуство. Сградата е сравнително малка, но багато украсена и в момента е културен център.

През града минава реката Гуадалкивир, чието име в превод от арабски означава – каменна река. Малките островчета в нея се населяват от различни видове птици. В реката се намира единственият резерват в Европа, който в същото време е и в центъра на града. Около реката са обособени паркове с алеи за отдих и разходка - вечер там е прохладно, а през деня много горещо. Над реката минават шест моста, но най-стария и красив е каменния римски мост. Той започва от портата, зад Мескитата и завършва на другия бряг, където има по-съвременни постройки.

Като град с хилядолетна история в Кордоба има много музеи. Сред тях са Археологическия и Музея на фламенкото. Сега е интерактивен, но преди да стане такъв е бил обикновена страноприемница, в която е отсядал и Сервентес. Кордоба е известен със своите вътрешни дворове наречени патио. Идеята в тях живущите да намират отмора и прохлада. Има дори музей посветен на патио. Улицата на цветята е също много посещавана от туристите. Сгушена между стените на няколко къщи в края й се открива най-красивата гледка към Мескитата. Избягвайте Кордоба през лятото, защото там е наистина горещо.

Като цяло Андалусия е динамично развиващ се регион и известна туристическа дестинация - има прекрасни плажове в Марбеля и Малага и високите планини в Сиера Невада. Най-подходящото време да посетите Андалусия е през пролетта и есента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково

Сигналът за първоначалното задимяване в района е подаден в 13:30 часа днес.  Вятърът е спомогнал за бързото разрастване на стихията и превземането на по-голяма територия. За няколко минути доброволци, заедно с кметовете на селата Мамарчево и Воден, ръководени от Христо Христов - кмет на община Болярово и Нина Терзиева - зам.-кмет, се включиха в..

публикувано на 29.07.24 в 17:07
В Бургас бе официално открит един от шестте български центъра за подкрепа на бежански общности.

Половината деца бежанци в България не ходят на училище, някои от тях – от две години

Около или повече от 50% от децата бежанци в България не ходят на училище или детска градина - съобщи Екатерина Димитрова, ръководител на отдел „Външни отношения“ на Агенцията на ООН за бежанците в България пред БНР Бургас. Тя се включи в днешното официално откриване на Център за подкрепа на бежански общности в Бургас, който е част от мрежа с още пет..

публикувано на 29.07.24 в 15:37

Заявления за подпомагане на пострадалите от пожарите край Воден ще се приемат от 1 август

Служители на Агенция социално подпомагане ще приемат Заявления за подпомагане на пострадалите от пожарите в селата Горска поляна, Воден и Крайново н а 1 август от 10:00 часа . Това съобщават от Община Болярово. Право на еднократна помощ имат хора, които не са получили помощ за същата цел по реда на чл.16 от правилника за прилагане на Закона за..

публикувано на 29.07.24 в 14:32

КТ "Подкрепа" със структури в над 90% от общините в бургаско

Конфедерацията на труда "Подкрепа" има структури в над 90% от общините в бургаска област. Дори повече отколкото е необходимо, за да има национална представителност, коментира лидерът на бургаската структура Иван Костадинов по повод започналото така наречено „преброяване“ на синдикатите и работодателите. Процедурата се провежда според изискванията..

публикувано на 29.07.24 в 13:05

Започва подписването на договорите за подмяна на старите отоплителни уреди с нови

Подписването на договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични уреди започва от днес, съобщават от Община Бургас.  Дейностите са част от Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма LIFE. Подписването ще се извършва до 9 август всеки..

публикувано на 29.07.24 в 10:45

Камено и няколко села в Бургаско са без вода

Ремонтни дейности по отстраняване на авария се извършват в Камено. По тази причина градът ще е без вода до 12,30 часа, информират от ВиК Бургас. До 14,30 часа пък е прекъсванетоза каменското село Ливада. Аварии са причина за спиране на водоподаването и в карнобатското село  Венец до 12 часа, в с.Хаджиите до 15 часа и в село Деветак до..

публикувано на 29.07.24 в 09:22

Преустановяват се даренията на дрехи и храни за Воден, остава финансовата подкрепа

Преустановява се приемането на дарения във вид на дрехи, храни и домашни принадлежности за пострадалите от пожарите във Воден, съобщават от община Болярово. Всеки, който желае да окаже подкрепа може да го направи финансово, по дарителската сметка открита от общината.  "Искрено сме признателни за вашата съпричастност. Благодарим Ви!", казват от..

публикувано на 29.07.24 в 08:32