Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„На море – с БНР – Бургас“ – на плажа в „Крайморие“

Плажът на кв. „Крайморие“ бе поредната спирка от лятната ни кампания „На море – с БНР – Бургас“.

Квартал „Крайморие“ е на 11 километра от Бургас. Ивицата там е предпочитана основно от хора от областта или от съседни области. Някогашният чифлик, подчинен на султана, преди Освобождението, в последствие – бежански лагер за тракийците, а в новата си история се смяташе за, едва ли не, регионалния плаж на хората от „Меден рудник“ и Ямбол. Но тук идват отвсякъде:

„… Дълги години идваме в „Крайморие“, на частна квартира. Ние сме от Пещера и много добре се чувстваме тук. Все едно съм си вкъщи, много е спокойно. Такава тишина, само едни петли те будят, много хубаво. Чисто е. То най-важното да е чисто, удобно и нищо повече…

… По-спокойно е. Тука си идвам вече от 10 – 11 години. Всеки път се разхождам, има едни скали с миди накрая и се вижда и Бургас…

… Вече за втора година идваме. Плажът е близо, всичко е супер. За всеки има по нещо тук. Плажът е много хубав…“

А с плажа се гордее и неговият наемател, който го стопанисва за втора поредна година и ивицата е номинирана от Министерството на туризма за плаж на 2018 - та, Николай Димитров:

„Номинацията е заслуга на всички, които работим на този плаж. Миналата година ние бяхме първия плаж, който осигури достъп на хората с увреждания, който започва от паркинга, покрай душовете. Има достъп не само до санитарен възел, имат достъп до морето, имат достъп до заведенията, до медицинския пункт… Изградихме няколко тоалетни, които липсваха преди да наема този плаж. Държа да отбележа, че отходните води са заустени в канализацията на „Крайморие“… Освен това изградихме няколко четворки душове…“

Които са любимите за чупене от страна на някои посетители и за две години са подменени над 100 пъти. Има и фрапиращи случаи, как някои си миели колите с тях.

На плажа в „Крайморие“ можете да сте спокойни и за здравето си, ако спазвате съветите на спасителите. Там ще ви посрещне и старши – спасителят Васил Алексиев – 41 години в тази благородна професия. Слушайте ни и не се надценявайте, съветва той. И разказва:

„… С един голям дюшек, беше доста навътре, с почти западен вятър, който влизаше навътре и ние се чудехме защо този човек не гребе. И стигнахме до него с плавателния съд и го питаме „Защо ти не излизаш, а стоиш?“. Той трепери и казва: „Ами, има много медузи и не смея да бръкна вътре“. Което ни стана, от една страна, смешно, от друга страна – малко трагично. Защото той заминава навътре…“

И други доайени можете да видите на този плаж. Румен Караджов, познат като Хаика, един от ветераните в областта на коктейлите и управител на близкия бар „Айляка“

„Както Хемингуей е казал „Има хиляди рецепти на коктейли, но за любимия коктейл няма рецепта“. Достатъчно е да имаш качествени алкохоли и много, много пресни плодове… Наистина, времето е много тежко и се препоръчват дълги коктейли, късите не са за препоръчване. Дълги, с много пресни сокове, изтискани плодове, с ограничено количество алкохол, по-леки алкохолни напитки – вермути, кампарита, такива неща…“

А ако чуете от някъде китара и песен, това най-вероятно ще е един от честите гости на плажа. Известният от близкото минало на бургаската сцена Руси Русев:

„Ще кажа само това, което виждам всеки ден, понеже съм през повечето време на годината в „Крайморие“. С години не съм виждал екип, който работи така здраво. Направиха за две години един плаж хит на гр. Бургас. Всички, които идват на красивото българско Черноморие, нека да посетят плаж „Крайморие“.

Кампанията „На море – с БНР – Бургас“ продължава в момента, с предаването „Гларуси и шамандури“, което се излъчва до 12 ч от бистро „Рибарска среща“ на Северния плаж в Бургас. В сряда ще гостуваме в Поморие, а в петък – в Обзор.

Цялото предаване от плаж „Крайморие“ можете да чуете в прикачения файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Занаятчии и артисти ще превърнат Царево във фестивално градче за 10 дни

Фестивал на творческите занаяти и изкуство ще се проведе в Царево. Той е под надслов "Вдъхновение" и се организира за поредна година.  В рамките на десет дни морският град ще е домакин на събитието. Предвидени са творчески р аботилници, циркови номера, музика на живо и различни артистични изпълнения.  Майстори-занаятчии ще представят продукцията..

публикувано на 11.08.24 в 16:00

Организират концерт - спектакъл „Преображение Господне в Странджа 1903 година"

Фолклорен концерт – спектакъл посветен на 121 години от избухването на Илинденско - Преображенското въстание ще се проведе на открита сцена „Охлюва“ в Бургас. Той е под надслов „Преображение Господне в Странджа 1903 година" и се организира от сдружение „Пенсионерски клуб-Пристанище Бургас“, съобщи ръководителят му Стоя Янчева:  "За пета..

публикувано на 11.08.24 в 15:00

Влакът „Чайка“ от София до Бургас също ще се движи с новодоставените вагони от Германия

БДЖ ще пусне в движение още от новодоставените германски вагони, съобщиха от пресцентъра на националния железопътен превозвач. Те ще влязат в съставите на бързия влак „Чайка“ от понеделник, 12 август, който пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската железопътна линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от..

публикувано на 11.08.24 в 14:30

Минимални промени в цените на основните храни на борсите у нас

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас,..

публикувано на 11.08.24 в 11:00
снимката е илюстративна

Четири дни без топла вода в Бургас заради ремонт

Спират топлата вода за всички абонати на “Топлофикация”-Бургас за четири дни в разгара на сезона.  Спирането е от 00:00 часа днес, 11 август, съобщиха от дружеството.  Топла вода няма да има до 20:00ч. на 20-и август. Причината за това е извършването на ремонт на главния топлопровод в Бургас.

публикувано на 11.08.24 в 07:30

Настаниха в Центъра за психично здраве в Бургас жена, буйствала днес в "Меден рудник"

34-годишна бургазлийка бе задържана от служители на Четвърто районно управление в Бургас, съобщиха от бургаската полиция. В момента тя е настанена за лечение в Центъра за психично здраве заради криза на психическа основа.  Установено е, че жената е живеела с петмесечния си син в апартамент на осмия етаж в бл. 81 в к-с “Меден рудник”. Следобед  изпаднала..

публикувано на 10.08.24 в 21:30

Родители боядисаха оградата на детската градина на Болярово

 Родители на деца от Болярово  освежиха оградата на  детска градина днес.Въпреки високите температури,те успяха да я боядисат в по-голямата и част, съобщават от общината. Следващата събота инициативата на родителите ще подкрепят и учителите. Предстои освежаване и на игровите съоръжения. „Децата които посещават детската градина в Болярово и филиалите и в..

публикувано на 10.08.24 в 17:34