Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенчо Бенчев: Срещнах Желязков случайно, помогнах му защото беше болен

Нямам общ бизнес с Димитър Желязков, а причината да го задържат в хотелската ми стая в Истанбул е случайна среща. Това каза зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев. Той твърди, че е помогнал на болен човек като е превозил Митьо Очите от Гърция до Истанбул. "Не съм престъпник и нищо лошо не съм направил като помогнах на болен човек", каза Бенчев. Желязков е обяснил на общинския съветник, че е болен и отива на преглед в Турция. 
"Пътуваше за преглед, аз случайно го видях на пътя и го взех. Това е истината. Това съм обяснил на следствените органи. Аз имах една среща в един хотел и тъкмо си тръгвах, някой ме извика по име, обърнах се и беше той. Попита ме къде тръгвам, викам му, тръгвам за Турция. Той ме  попита, дали ще го взема в моята кола и ми показа торбичките си каза: „Ще ходя на преглед“. Болен човек! Какво лошо има? Не мога да разбера!“.
Бенчев допълни, че е едва, когато е видял с белезници Димитър Желязков, е разбрал, че го издирват.
"Той не знаеше, че е издирван, когато беше при мен. Аз пристигнах, когато Желязков вече беше арестуван с вързани ръце. Попитах хората наоколо какво става. Като видяха, че се интересувам, арестуваха и нас. "
Общинският съветник посочи, че стаите в Истанбул са били запазени от бившия депутат от ДПС  Несрин Узун
"Запази ги на мое име, аз го помолих да ги запази. За Желязков бе в една от стаите, тъй като го видях в хотела, че си търсеше стая, но това значи ли, че нещо съм направил? Той каза, че е болен и отива на преглед в Турция!"
Бенчо Бенчев заяви, че щом от БСП искат, той ще подаде оставка, но само като зам.-председател на Общинския съвет, а не като общински съветник от партията. 
Повече по темата може да чуете в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Апелативният съд в Бургас остави в ареста задържаните мъже на яхта с наркотици край Царево

Бургаският апелативен съд потвърди мярката "задържане под стража" на румънския гражданин Еуджан Мурешан и Вангел Паксимов от Поморие.  Българин и румънец са арестувани с дрога за 1,2 млн. лева на яхта в Царево Срещу двамата има повдигнати обвинения за контрабанда на високорискови наркотични вещества. На яхтата, с която са пътували, са откри 60..

публикувано на 24.07.24 в 17:16

Административният съд в Бургас прекрати делото за "Подпорната стена" в Алепу

Административният съд в Бургас прекрати делото, след като прокуратурата оттегли протеста си срещу решението на Дирекцията за национален строителен контрол за узаконяването на "Подпорната стена" в местността Алепу. Мотивите на прокуратурата да спре производството са свързани с последното решение на ВАС от 26-и юни, в което е посочено, че..

публикувано на 24.07.24 в 12:39

30 работници се спасиха по чудо в горящ автобус след смяна в Слънчев бряг

Автобус, превозващ 30 работници се е запалил в движение на пътя Каблешково-село Дъбник. Инцидентът е станал вчера, няма пострадали пътници, съобщават от бургаската полиция.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа.  По данни на 40-годишния шофьор вероятната причина е техническа неизправност по време на движение.  Той забелязал дим, излизащ..

публикувано на 24.07.24 в 10:38

С разпит на свидетели продължава делото за смъртта на двамата бургаски полицаи

С разпит на свидетели в Бургаския окръжен съд продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Те загинаха след като автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище патрулната полицейска кола. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Случаят е от 25 август 2022г.  Според адвокат Калин..

публикувано на 23.07.24 в 13:36

За пореден път съдът не даде ход на делото за бащинство на Минков

Окръжният съд в Бургас отново не даде ход на делото за бащинство на Велико Минков. Според ДНК анализ, той е биологичен баща на едно от децата на Габриела Славова-Пеева, обвинена за убийството на Пейо Пеев през януари в София. В края на април, тя бе пусната под домашен арест. Днес беше разгледана молбата ѝ за възстановяване на срока за отговор..

публикувано на 23.07.24 в 13:15
Калин Стоянов

Пожарникари са прехвърлени от Ямболско на българо-гръцката граница

Голяма част от силите, които седем денонощия се бориха с огнената стихия в Ямболско, са предислоцирани на българо-гръцката граница, където е възможно огънят от гръцка страна да се прехвърли на наша територия. Това е информирал вътрешния министър Калин Стоянов, който проведе видеоконферентен разговор с гръцкия министър на климатичните кризи и..

публикувано на 23.07.24 в 13:11
Съдебна зала. Снимката е ипюстративна.

Намаляват осъдителните присъди за престъпления в Бургас

По-малко осъдителни присъди за престъпления и по-ниско процентно съотношение между престъпления и осъдени отчита в област Бургас Териториалното статистическо бюро - Югоизток за 2023 година в сравнение с предходните две.  Миналата година присъдите са били 1 602, а осъдените - 1 499. Година по-рано присъдите са били 1 883, а осъдените - 1 800. Данните за..

публикувано на 23.07.24 в 11:55