Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асанж е призован да свидетелства в разследването за руска намеса в президентските избори в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джулиан Асанж е призован да свидетелства пред специалната комисия в американския Сенат, която разследва имало ли е руска намеса в изборите за президент през 2016 г. Разпитът му обаче е сложна задача, тъй като основателят на "Уикилийкс" се крие в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г. насам. Си Ен Ен съобщи през юли, че неговото пребиваване там е станало неудобно и скоро може да напусне мястото.

"Уикилийкс" съобщи в сряда в Туитър, че разследващата комисия към Сената е призовала Джулиан Асанж да свидетелства за евентуалната намеса на Русия в изборите преди две години.

Призовката е изпратена чрез американското посолство в Лондон. В момента юридическият екип на Уикилийкс разглежда документа, а в съобщението се казва, че разпитът трябва да отговаря на "висок етичен стандарт”. Туитът включва и копие от писмото, предадено на Асанж.

Документът изисква от Асандж да се появи за закрит разпит пред комисията "във взаимно удобно време и място" и да отговори веднага щом получи писмото.

"Уикилийкс" е бил цитиран, макар и не по име, в обвинителния акт от миналия месец срещу 12 руски разузнавачи, обвинени, че са извършили хакерски действия спрямо Демократическата партия и нейния кандидат на изборите Хилари Клинтън.

Обвинителният акт предполага, че Асанж и "Уикилийкс" са били на страната на руското разузнаване и са помогнали за разпространението на хакнатите имейли.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44