Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще създават космически въоръжени сили

Майк Пенс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс очерта плановете на Вашингтон за създаването на нови Космически въоръжени сили до 2020 година. 

Пенс заяви, че е необходимо да се гарантира господството на Америка в космическото пространство при наличието на увеличени заплахи от Китай и Русия. 

Американските разузнавателни служби съобщиха по-рано тази година, че Русия и Китай провеждат опити с разрушителни антисателитни оръжия, подготвяйки се за един бъдещ сблъсък.

Президентът Доналд Тръмп също призова преди дни за създаването на отделна и самостоятелна космическа служба. Министърът отбраната Джим Матис на свой ред одобри плановете за реорганизация на военните сили и за създаването на ново звено, независимо че първоначално се противопостави с аргумента, че програмата е твърде скъпа.

Всяко предложение за създаването на нови космически сили на САЩ ще изисква одобрение и от Конгреса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44