Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корозията на "Мопанг" може да е причината за мазутния разлив край Созопол

От началото на лятото мазутното петно в акваторията на созополския залив постепенно се увеличаваше, твърди Стефан Цинцарски от сдружение "Приятели на морето" в Бургас. Първоначално съмненията на институциите са били за разлив от преминал кораб. Впоследствие се оказва, че причината е в потъналия преди почти 100 години американски кораб „Мопанг“. 

Имаше сигнали от колеги  леководолази, че мазутните петна, които се появяваха периодично са именно от "Мопанг", допълни той:

:"Корозията започва да казва своето и корабът започва да губи своята цялост, от това което съм виждал , включително и със собствените си очи. . Процесът не е от ден-два. От началото на лятото, колеги и приятели водолази, което са споделяли и от видео в социалните мрежи. Подозренията си попаднаха именно върху "Мопанг". За мен лично трябва да се предприеме изпомпване на останалото количество гориво, но това трява да бъде изпълнено със съответната техника. Нефтосъбирачи за събиране на разлив в акваторията има, но за тази дейност от потънали кораби и изпомпване на горива не съм сигурен, че в България има такава техника..."

Стефан Цинцарски обяснява и как е позициониран в момента потъналият американски плавателен съд:

"Корабът е паднал на десен борд. При излизане от акваторията на бургаския залив. Доста е запазен за времето, което е прекарал под вода, почти 100 години. За съжаление водите в бургаския залив са доста мътни. И разположението до него е много трудно, достъпът е относително ограничен, с оглед на корабния трафик. Там винаги този потънал плавателен съд може да бъде посетен с туристическа цел след разрешение от държавните органи. В резервоарите на кораба, които са оцелели  при взрива на мината през 1921 година, на изхода от залива край Бургас, корабът се натъква на свободно плаваща мина, останала от Първата световна война и относително бързо потъва. За щастие няма жертви. Повредена е силно носовата част.  Останалата част е доста добре запазена. напълно е възможно към резервоарите на машинното отделение да е останало съответно количество мазут, и да е преседяло близо 100 години..."

Преди няколко години Стефан Цинцарски и група водолази повдигнаха темата за потъналите кораби в наши териториални води, да се запазят от нарязване, "Мопанг" също е трябвало да бъде предаден за скрап,  посочи още Стефан Цинцарски.  Той допълни, че такива плавателни съдове са обезопасени от съответната държава, в чиято акватория се намират, за разлика от България. 

Чуйте повече в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на общинския съвет в Ямбол Антон Шиков.

Ямболските общински съветници даряват заплатите си на опожарените Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най-тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново. Сумата от 45 хил. лева ще бъде насочена към хората, останали без дом, уточни председателят на Общинския съвет в Ямбол Антон Шиков: „Така или иначе средствата не са кой знае какво, когато..

публикувано на 25.07.24 в 15:53
Село Воден след пожара.

25 заявления за помощи са подадени след пожарите, парите са преведени за 11 от тях

Потърпевшите от пожарите в страната са подали досега 25 заявления с искане за отпускане на еднократна помощ в размер до 1 578 лева за покриване на жизненоважни потребности. На 11 семейства тя е отпусната ден след подаването на заявлението, а за останалите предстои в най-скоро време - съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло..

публикувано на 25.07.24 в 13:50

Разширението на кв. Крайморие на север: По-ниски сгради до 300 квадрата

Намаляват се параметрите за височина на сградите в северната част на предвиденото разширение на бургаския квартал Крайморие. Въвежда се и ограничение за максимално допустимата застроена площ на жилищните сгради там. Промените предлага местната администрация. Преди да стигнат до общинския съвет те предизвикаха дебати днес в комисията по..

публикувано на 25.07.24 в 13:32

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24..

публикувано на 25.07.24 в 13:00

НСОРБ със становище по законопроекта за консолидиране на ВиК дружествата

Националното сдружение на общините в България излезе със становище относно законопроекта за водоснабдяването и канализацията. Той предвижда консолидиране на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните, както и промени, свързани с регулиране цената на услугата. Според Сдружението, това ще намали конкуренцията, ще елиминира..

публикувано на 25.07.24 в 12:08

Държавата даде имот на община Созопол, свързан с ВиК проект

С решение на правителството Община Созопол получава собствеността върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в. м. „Синетудис“, гр. Созопол.  Той е с площ 9565 кв. м и ще бъде използван за изграждане на нова водна камера към съществуващ напорен водопровод „Каваци“. Обектът е част от проект „Интегриран воден проект на област Бургас“,..

публикувано на 24.07.24 в 16:39

Новата детска градина в сливенското село Сотиря ще е готова през септември

Сградата на новата детска градина в сливенското село Сотиря трябва да е готова през месец септември. Това стана ясно по време на посещението на кмета Стефан Радев на обекта. Той се запозна с напредъка на строителството и разговаря с управителя на фирмата-изпълнител Тодор Дечев. Изграждането на новата сграда започна през месец септември 2023..

публикувано на 24.07.24 в 16:08