Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Книга разказва за 47 кметове на Несебър от Освобождението да наши дни

Празничната програма за деня на Несебър - 15 август започна от днес с представянето на книгата „Кметовете на Несебър след 1878 г.“ Луксозното издание разказва за кметовете на морския град и председателите на градския общински съвет със статут на кметове от Освобождението до наши дни. Информацията е събирана в продължение на 12 години и прeдставя биографични данни и снимки за 47 управници, каза ръководителят на проучванията д-р Стефан Пейков:

„Постарахме се да направим един труд, който подхожда на величието на Несебър, който ще покаже истинските герои на неговото развитие и ще въздаде заслужена оценка за делата им.“

Проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет представи книгата като подчерта, че трудната и благодатна тема за кметовете на Несебър е разработена с огромен ентусиазъм и професионализъм.

Създаването на този исторически труд и издаването му от Международния търговски и културен център „Геопан“ е благодарение на финансовата подкрепа на община Несебър.

„Важно е да се знае от всички поколения, тази 140 годишна история, този труд който са полагали всички тези кметове и техните екипи“, коментира кметът Николай Димитров.

С „Кметове на Несебър след 1878 г.“ се поставя началото на издателската поредица „Кметовете на България“ – мащабен културен проект, който има амбицията да проследи не само развитието на местното самоуправление в страната, а и да създаде писана история на личностите, ръководили българските общини през последните сто и четирийсет години.

повеч може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„a little dramatic” и Виктория Георгиева

Песните на Виктория Георгиева “Imaginary Friend”, “Dive Into Unknown”, “Phantom Pain”, “The Funeral Song” , “Growing Up Is Getting Old” ще могат да се слушат и от колекционерски  плочи с музикална опаковка. Преди време за "Tears Getting Sober" имаше само 25 такива бройки, но сега ще са повече. Тя отбелязва: „За момента всичко е много..

публикувано на 26.02.21 в 14:28

"Февруари" на Камен Калев открива "София филм фест на брега"

32 филма са включени в програмата на фестивала „София филм фест“, който ще се проведе от 18 до 26 март. 12 от тях са късометражни. Кинопрожекциите от 19-тото издание ще са в обновената зала на Дома на Нефтохимика. БНР-Бургас е медиен партньор на фестивала.    Фестивалът открива новия филм на бургазлията Камен Калев „Февруари“, който бе част от..

публикувано на 26.02.21 в 13:41

Евелин Добрев между пространствените линии на реалността и въображението

За себе си казва, че е търсач. Обича да снима. От Бургас е, но живее в София. Пътува по целия свят,  докъдето му стигат финансовите възможности. Кадрира впечатления. Евелин Добрев е фрийлансър. Идва от киното, където се е занимавал със звука на продукциите на терен. Когато хваща фотоапарата разбира, че това е неговото изкуство. Скромно казва,..

публикувано на 25.02.21 в 13:13

„Zaberski vs. Yossifov” в Бургас

Проектът „Зимни джаз вечери” представя албума „Zaberski vs. Yossifov” в Бургас. Авторските композиции на двамата джазмени са създадени по време на пандемията.  Пиесите на Ангел Заберски -син са в стил бибоп и мейнстриим, две от тях са по-оркестрови. Михаил Йосифов се включва с оптимистични джазови композиции.  Зад албума стои..

обновено на 25.02.21 в 12:34

Изложба „115 години Графика в НХА“

Специалност „Графика“ е една от най-старите в Националната художествена академия, съществуваща почти от самото създаване на Държавното рисувално училище през 1896. Сега в Бургас гостува експозиция , която проследява отделните периоди от дългогодишната история . Тя може да бъде видяна в Галерия Ателие на бургаския филиал до 17 март. Голяма част..

публикувано на 25.02.21 в 11:52

Започват курсове по испански танци за деца и възрастни

От 10 март в залите на Културен дом НХК от 19.30 часа започват курсове по испански танци. Преподавател ще бъде Ирина Дубровина, изпълнителка на фламенко, румба фламенка и различни испански танци. Курсът има за цел да развие техническите умения на танцьорите, като постави телата им според съвременните изисквания за фламенко и испански танци. Те ще се..

публикувано на 25.02.21 в 11:44

"Косвени щети", отличен с ИКАР, идва в Кукления театър

Отличеният с награда ИКАР за дебют театрален спектакъл „Косвени щети“ гостува в петък от 19 часа в Кукления театър. Той е по книгата на нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич „Войната не е с лице на жена“. Режисьорът Максима Боева споделя: "Текстовете, които тя е събрала, са изключително вълнуващи. Всички те са документални интервюта..

публикувано на 25.02.21 в 08:58