Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свещеници насилвали сексуално над 1000 деца, сочи доклад за католическата църква в САЩ

Свещеници са насилвали сексуално повече от 1000 деца. Тези констатации показа доклад за католическата църква в Съединените щати. 

В мащабен скандал е въвлечена католическата църква в щата Пенсилвания. Смята се, че стотици свещеници са извършвали сексуално насилие над повече от 1000 деца от 40-те години на миналия век досега, а висши служители в църквата, включително действащият архиепископ на Вашингтон са прикривали техните деяния. Това стана ясно от решението на съдебните заседатели, които разглеждаха делото. 

Реалният брой на малтретираните деца може да е и много по-голям, тъй като част от църковните документи са били изгубени, а жертвите се страхуваха да свидетелстват, записаха заседателите мотивите към своето решение.

Съдебните заседатели обвиняват кардинал Доналд Вюрл, който ръководи католическата църква във Вашингтон, че е съучаствал, като е прикривал злоупотребите на свещениците, когато е бил епископ на Питсбърг.

Повечето от жертвите в Пенсилвания са момчета, но не липсват и момичета. Злоупотребите са включвали изключително груби и грозни изнасилвания. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44