Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международно издирван член на "Ислямска държава" беше арестуван в Калифорния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международно издирван член на "Ислямска държава", обвинен в убийството на иракски полицай, е заловен в Сакраменто, Калифорния. Отрядът за борба с тероризма на ФБР го арестува след издадена иракска заповед за арест и искане за екстрадиция.

45-годишният Омар Амийн е международно издирван, заради убийството на полицейски служител в Ирак през 2014 г.

Амийн се е подвизавал в град Рава, Ирак като част от въоръжените групи на "Ислямска държава" и след като организацията придоби контрола над града на 21 юни 2014 г., се е отправил към дома на полицая. Заедно със свои съмишленици той е застрелял служителя на реда.

Твърди се, че Амийн е изпразнил целия пълнител в жертвата, докато е била на земята.

Смята се, че заподозреният е член не само на "Ислямска държава", но и на терористичната групировка "Ал Кайда" в Ирак. Той е изпълнявал различни задачи за групите, включително и за създаването на самоделни взривни устройства.

След предполагаемия инцидент Амийн се премества в Сакраменто, Калифорния и умело прикрива връзките си с терористичните организации, като в САЩ той дори е потърсил статут на бежанец и е подал документи за зелена карта.

Иракската заповед за арест срещу него е издадена на 16 май тази година.

"В съответствие със задълженията си по договора с Ирак и въз основа на искането за екстрадиция Съединените щати подадоха съдебен иск в Сакраменто, за да получат заповед за арест на Амийн", се казва в съобщението на департамента по правосъдие.

Днес Амийн ще трябва се яви в съда в Сакраменто, за да чуе присъдата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44