Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти е овладян разливът на гориво от "Мопанг"

На близо 80-90% е овладян мазутният разлив от потъналия преди век американския кораб „Мопанг“ край Созополол. Това съобщи за БНР Бургас непосредствено след излизането на брега водолазът Михаил Заимов. Той, заедно с още един доброволец приключиха днес със запушването на отворите, през които изтичаше гориво. 

Счупени нитове на резервоарите на горивото са причината за разлива на мазут край Созопол. Сутринта морето е било спокойно, което е позволило да се поставят още две тапи на местата, където е изтичало гориво каза Михаил Заимов:


"Тези да ги наречем тапи, които сложихме вчера държат в основните разливи. Разливът не е на 100% овладян, да речем 80-90 на сто. Това, което излиза на повърхността е в литри на час, а до този момент беше стотици литри за час. Вчера бяхме 6 доброволците, по десетина тапи сме слагали, значи десетки, не знам точната бройка. Мазутът изтича през счупените нитове на стоманената обшивка, през дупките, които бяха кръгли и равни излизаха струйки колкото китката на дете. Успяхме именно тях да запушим вчера. Сутринта морето беше спокойно, можахме да обследваме за последно, поставихме и още две тапи,. При силно вълнение боновите заграждение трябва да имате предвид, че няма да могат да издържат ограничението на мазутния разлив, защото напрежението върху загражнението е голямо", допълни Заимов

Следва професионална работа на водолази с подаване на въздух от повърхността, инструменти за рязане, посочи Михаил Заимов:
" Бетонни котви около кораба трябва да се сложат, доста сложна и спешна операция. В момента ИА "Морска администрация" преговаря с две специализирани фирми. Министерски съвет трябва да отпусне една сума за  справянето с тази ситуация, защото тази сума на фона на щетите, които предстоят - веднъж за риболова, второ за мидените ферми, трето за туризма, са неоценими, те са от порядъка на стотици милиони левове..."

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд този следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза кметът на Шивачево Диян Иванов. "Навсякъде казват, че щетите им са минимални по дворовете, но не..

публикувано на 25.04.24 в 21:43

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21