Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Меркел срещу политизирането на проекта „Северен поток 2“

| обновено на 19.08.18 в 08:43
Владимир Путин и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирия, Украйна, газопроводът „Северен поток 2“ - това бяха темите на снощната среща между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел.

Подробности около разговорите в замъка Мезеберг край Берлин за сега не са известни - двамата не дадоха пресконференция след срещата си.

Това бе първата двустранна среща между Путин и Меркел в Германия след анексирането на Крим.

Още преди разговорите Меркел подчерта, че става дума за работна среща и решения не се очакват. „На фона на толкова много и сериозни конфликти в целия свят носим отговорност - както Германия, така и Русия“, каза Меркел, като посочи, че Русия е член на Съвета за сигурност на ООН.

По време на продължилите повече от три часа разговори със сигурност е станало дума за изпращането на мисия на сините каски в Източна Украйна, което би извадило кризата от застой.

В този контекст Меркел и Путин са обсъдили и оспорвания газопровод „Северен поток 2“.

„Независимо от това дали ще има „Северен поток 2“ или не - Украйна трябва да участва в транзитирането на газ към Европа“, заяви Ангела Меркел.

„Но само ако това носи някакви икономически изгоди и за Русия“, каза от своя страна Путин. За руския президент икономическите връзки с Германия са основен приоритет. За това той призова в Мезеберг, санкциите срещу Русия да бъдат отменени.

Путин и Меркел се съгласили, че политизирането на темата за газопровода „Северен поток 2“ е неправилно, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след края на разговорите в Берлин, продължили около три часа в съботната вечер.

Двамата подчертали изключително търговския характер на обсъждания проект, като засегнали и въпроса за възможните американски санкции срещу компании, участващи в реализацията му.

За Сирия е договорено да продължи диалогът във формат Русия-Германия-Франция-Турция.

Преди срещата вчера Путин подчерта, че трябва да бъдат създадени условия за безопасно завръщане на сирийските бежанци.

„Важно е да увеличим хуманитарната помощ за сирийския народ и да подпомагаме онези райони, където биха могли да се завърнат бежанци от чужбина. Това е потенциал за огромен натиск върху Европа. За това трябва да сторим всичко, за да помогнем на тези хора да се върнат у дома“, каза той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44