Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърски турски журналист подаде съдебен иск срещу турския президент Ердоган

Шенер Левент
Снимка: Бранислава Бобанац

Издателят и главен редактор на излизащия в северната част на острова вестник „Африка” Шенер Левент подаде съдебен иск срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган в съда в Никозия за подбуждане към екстремизъм и заплаха живота на журналисти. Това е първият път, когато кипърско-турска медийна група завежда дело срещу президента на Турция.

Кипърският турски журналист Шенер Левент обвинява Ердоган за подбуждане на атаката и последвалия погром на редакцията на вестника от привърженици на „Сивите вълци” и други екстремистки ултранационалистически елементи на 22 януари т.г., заплашили живота на журналистите.

В реч на 21 януари в реч на партиен форум турският президент отправи гневно изявление срещу кипърско-турския вестник. Той го обвини, че разпространява „черна пропаганда” и призова „нашите братя в Севернокипърската турска република да дадат необходимия отговор”.

Повод за това стана статия, в която вестникът критикува военната офанзива на Анкара в Африн, Сирия, и я нарече втора „окупация” на чужда държава, оприличавайки я с инвазията и окупацията на Северен Кипър от Турция.

В края на юли стана ясно, че в Турция е образувано наказателно производство срещу Шенер Левент и журналиста от вестника Али Осман заради критиките им към военната операция на Анкара в Сирия и турския президент Ердоган, определени като „неуважение към Република Турция" и действия срещу нея. Опитите за съдебно преследване на двамата кипърски турски журналисти от Анкара предизвика много силна реакция сред кипърските турци и кипърските гърци. Въпросът за защитата на двамата журналисти бе отнесен до Европейския парламент, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и други международни организации.

В статията, в която Левент обяви подадения от него иск срещу Ердоган, той пише: „Вие подадохте дело срещу мен в Анкара... Приемам го... Сега е ваш ред да се обърнете към нашите съдилища...”. 

По-рано тази година Шенер Левент бе удостоен с наградата на Европейския парламент „Европейски гражданин на 2018 г.” Той обяви, че ще се кандидатира за изборите за Европейски парламент догодина.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44