Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Болтън и Нетаняху обсъдиха ядрената програма на Иран

Снимка: БТА

Президентският съветник Джон Болтън пристигна в Израел за среща с премиера Бенямин Нетаняху. Предварително не бяха известни темите на разговорите, но фокусът по време на тяхната вечеря в резиденцията на Нетаняху е бил върху Иран и Сирия. Двамата ще продължат разговорите и в понеделник.

"Очаквам с нетърпение да обсъдим с вас цяла гама от теми, но най-важното е как да продължим да отклоняваме агресията на Иран в региона и да направим така, че те никога да не разполагат с ядрени оръжия", каза преди срещата Нетаняху.

Според изявление, разпространено от кабинета на Нетаняху, Болтън е заявил "Очевидно имаме големи предизвикателства – за Израел, за Съединените щати и за целия свят. Иранската програма за ядрено оръжие, програмите за балистични ракети са основните теми за разговори. Затова имам удоволствието да бъда тук и очаквам нашите дискусии”.

Това е първата визита на Болтън в Израел, откакто пое поста съветник по националната сигурност през април, въпреки че е бил в страната многократно при други обстоятелства. 

Той се слави като противник на иранската ядрена сделка, от която САЩ отстъпиха по-рано тази година. Болтън настоява за по-голям натиск върху Техеран, за да се гарантира, че ще бъде прекратена подкрепата му за тероризма и развитието на ядрените програми. Също така се смята за силен поддръжник на Израел. Според него има "злокачествено" влияние на Иран в региона и той твърдо подкрепя подновените американски санкции срещу Иран.

След краткото си посещение в Израел, Болтън трябва да пътува до Женева за разговори с руски представители, за да продължат темите от срещата на върха миналия месец между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в Хелзинки. Болтън ще пътува и до Украйна за разговори там.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44