Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Бургас: Броят на засадените дървета по ул. „Левски“ е в равновесие с премахнатите

"Броят на засадените дървета по ул. „Левски“ е в равновесие с броя на  премахнатите."  Това е официалният отговор на община Бургас във връзка с жалба на живущите на улицата, че след ремонта на част от улицата, са засадени три пъти по-малко дървета. Според общината, предвидените места за засаждане са установени от проектантите като най-подходящи и възможни. 

Публикуваме отговора от пресцентъра на община Бургас без съкращения:

През последните десет години в Община Бургас многократно са постъпвали сигнали за лошото състояние на улица “Левски“, сигнали за лошото състояние на подземни комуникации, съществуващите настилки, ел. осветление и лошото състояние на дървесната растителност, опасността от падане на дървета или тежки клони, както и старостта на дърветата и намалената дълговечност в силно урбанизирана територия на централна част от града. Тази констатация се отнася и за други улици в старата част на града. Поради тази причина голяма част от улиците в кв. „Възраждане“ и ЦГЧ са включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие  2014-2020  и за тях са предвидени мерки за реконструкция. В изпълнение на мерките, през 2015 г. са изготвени инвестиционни проекти за реконструкция на улици и междублокови пространства, целящи модернизиране на улиците и пространствата и превръщането им в по- благоприятно място за придвижване и живеене. В процеса на проектиране е направено обследване на състоянието на съществуващата дървесна растителност. В тази връзка следва да отбележим, че проблемът с дървесната растителност не е само по ул. „Левски“, а по много други улици в този район, тъй като това са зоните с най-стари насаждения на гр. Бургас. Същите са оценени като високо рискови, загиващи, намиращи се в зона с постоянна натовареност от хора и автомобили.

В проекта за реконструкция и обновяване броят на дърветата е прецизиран спрямо действащите нормативни изисквания  за разполагане на подземна инфраструктура и наличното новореализирано застрояване. Предвидените места за засаждане на дървета са установени от проектантите като най-подходящи и възможни. Броят на засадените дървета е в равновесие с броя на  премахнатите.

Съгласно изискванията за пътна безопасност в градски условия, трябва да се  осигурят едновременно условия за регламентирано паркиране, пешеходна достъпност и проходимост на тротоарите. До извършването на реконструкцията автомобилите паркираха хаотично, включително върху местата за пешеходци, и  тротоарите на практика бяха неизползваеми. С монтирането на ограничители по тротоарите се освобождава безопасна за пешеходците зона. На определени места, където в момента има паркинг ограничители, е невъзможно засаждането на дървета, тъй като има изградена или налична подземна инфраструктура.

Съгласно правилата и нормите, засаждането на дървесната растителност се извършва в подходящ за целта сезон и с подходящи по размери посадъчен материал. На практика е доказано, че при по-малък размер посадъчен материал процентът на прихващане е по-голям.

Не е възможно през първата година от засаждането на нови млади дървета да се получи засенчване. Към момента се следи за развитието на растителността, полагат се необходимите за това грижи. През есенния период короните на дърветата ще бъдат формирани, за да може правилно да се развиват.  Пълното развитие на короните, които ще дадат засенчване на улицата, ще бъде постигнато в рамките на следващите 5-10 години. Пример можем да дадем с няколко улици – „Цар Симеон“, „Калоян“, „Гурко“, „Ал. Батенберг“. Община Бургас провежда устойчива политика, свързана с постоянно обновяване на дървесния фонд на града.

Пресцентър:
Община Бургас




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паднали клони и наводнени улици след дъжда в Бургас (ВИДЕО)

Интензивният дъжд, който за 40 минути се изсипа над Бургас, наводни улици и затрудни трафика в града.  Наводнено е кръговото кръстовище на "Трапезица" и подземната улица.  Има изтръгнати дървета, а паднали клони нанесоха материални щети върху автомобили. Екипи на пожрната и общинските фирми режат и отстраняват дървета из целия град...

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Към момента пожарът в община Болярово е овладян и локализиран

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран. На място остават десетки дежурни екипи, които ще следят за обстановката. Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем  местната власт ще настоява за отпускане на  средства  от държавния бюджет.   Пожарът, който..

публикувано на 22.07.24 в 17:33

В сряда тръгва от Бургас нов бус с дарения за Воден

Бургазлии продължават да събират храна, вода и техника за пострадалите във Воден. В сряда ще тръгне нов бус към боляровското село, обясни за БНР Бургас  Делчо Карабялов, който е израснал  във Воден и познава тези, които са пострадали. В неделния ден той лично занесе първите дарения. Към момента хората имат достатъчно храна, поясни той. Имат нужда..

обновено на 22.07.24 в 16:43

Удължават до края на годината проекта "Грижа в дома в община Болярово"

С още пет месеца се удължава проектът „Грижа в дома в община Болярово”.  Предоставянето на здравно-социални услуги на включените потребители  ще продължи до 1 януари 2025г.  Запазват се и осигурените 16 работни места за лични асистенти и специалисти, информират от общината.  Проектът се финансира от Европейския социален фонд+ чрез Програма..

публикувано на 22.07.24 в 15:32

АПИ: Устройствени и екологични процедури бавят ремонта на надлеза на Черноморец

За ремонт на надлеза на пътния възел Черноморец настояват от местната власт. За обекта има изготвен технически проект от април 2022 година, който предвижда основна реконструкция на пътя и ново мостово съоръжение. Предвидените дейности са част от рехабилитация на 53 км от второкласния път Бургас - Созопол – Царево. От 2018 насам се срещнахме..

публикувано на 22.07.24 в 15:26

Задръстване по АМ "Тракия" край Карнобат

За задръстване на автомагистрала „Тракия“ съобщават от полицията. Причината е разсипан чакъл в района на 343 км., в посока Бургас. Колоната от автомобили е около 2 км. След съгласуване с Областно пътно управление от пътен възел Карнобат движението към Бургас ще бъде пренасочено по главен път I-6 Карнобат – Бургас. 

публикувано на 22.07.24 в 10:19
Село Воден след пожара.

Организира се още една кампания в помощ на пострадалите от пожара във Воден

Екипът на Сдружение „Усмивка“ организира кампания за набиране на различни продукти, които биха помогнали на пострадалите в село Воден. Сред тях са дрехи, бельо, чаршафи,  хавлии,  домашни потреби, посуда, обувки, пакетирани хранителни продукти, лекарства,  минерална вода и парични средства. Акцията по събиране на средствата и продуктите..

публикувано на 22.07.24 в 09:56