Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дори и през лятото виното е предпочитано от бургазлии

Снимка: pixabay.com

Виното измести консумацията на бирата, след като запитаните от нас твърдят, че предпочитат дори и през лятото този вид напитка. Времето на розето е през зимата, казват още хората, а най-консумирано е червеното вино. 

С нагласата, че сега е сезонът на бирата и очаквайки други отговори се оказа, че бургазлии и гости на града предпочитат да консумират вино. И най-голямата изненада е, че виното трябва да е червено:

"Да, домашно производство. правим си го сами. Памид най-вече използваме. Мъжът ми го прави, но аз го пробвам по една чаша. "
"Зависи - ако е зимата, червено. Ако е лято - бяло вино"
"Само вино обичам да пия. Бира не обичам. Предпочитам мерло и каберне. Или смесено. Зимата също, пия целогодишно само червено вино, наше българско производство"
"Бяло вино предпочитам"
"Червено вино обичам, дори и през лятото. Леко, обаче да е виното. Едно време имаше памид, сега вече го няма, така че каквото намеря, но червено да е. Наши родни вина, от региона. Нали казват, че всичко, което консумираме трябва да е в периметъра от 40 км. Да е от района."
"Предпочитам бяло, но и червено зимата"

Мнозина от запитаните са любители на класическото вино, а самото му наименование "вино" присъства у нас още  от Средновековието. За разлика от гроздовото вино, това, което е произведено от плодове, обикновено включва в името си и наименованието на използвания плод -  например ябълково или ягодово вино. А  това дори е установено като задължително изискване в Закона за виното и спиртните напитки. 

Чуйте повече в звуковия файл:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга на жена, преборила рака, помага на дами от Бургас и региона

Книга на жена, преборила рака, помага на дами от Бургас и региона. Инициативата се провежда с подкрепата на ЖГЕРБ, които всяка година отбелязват Световния ден за борба с рака на гърдата. Тазгодишната кауза  е дарителска кампания с книгата „Аз преборих рака и ТИ можеш“ на Галя Илиева. Инициативата се провежда в рамките на националната..

публикувано на 21.02.24 в 16:45

Морска администрация, МОСВ и Гранична проверяват плавателни съдове

До средата на март трябва да бъде подготвено споразумение за взаимодействие, което да регламентира съвместни проверки на малки и неконвенционални плавателни съдове от представители на ИA „Морска администрация“, Главна дирекция "Гранична полиция“ и Министерството на околната среда и водите. Това реши Комисията по безопасност на корабоплаването и опазване..

публикувано на 21.02.24 в 12:54

В Сливен започна ежегодната кампания срещу трафика на хора

Комисията за борба с трафика на хора в Сливен стартира ежегодната кампания за превенция. Целта е да се информират децата и техните родители какви опасности крие интернет пространството. Основен акцент в инициативата е предотвратяването на въвличане в сексуална експлоатация, която продължава да бъде най-често докладваната форма на трафик в Европейския..

публикувано на 21.02.24 в 11:21

Протест срещу изграждане на фотоволтаичен парк в Дюлево (видео)

Над 100 жители на село Дюлево, сред тях и чуждестранни граждани, които имат имоти там, протестираха пред Съдебната палата в Бургас. Хората са недоволни от решението на Общинския съвет в Средец на 5 хил. дка пасища и мери край селото да бъде изграден фотоволтаичен парк.  В протеста се включиха пчелари и животновъди от селото. По думите им,..

обновено на 21.02.24 в 10:48

До края на месеца ремонт на 349 км на АМ„Тракия“ в посока Бургас

До 29 февруари остава в сила ограниченото движение на превозни средства при 349 км на АМ „Тракия“, в платното за Бургас. Причината е ремонт на фуги на моста над река Айтоска, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Трафикът до края на месеца ще преминава двупосочно в платното за София. Скоростта в участъка ще бъде ограничена до 50 км/ч.  О т..

публикувано на 21.02.24 в 08:59

Къде няма да има вода днес:

Днес от 9:00 до 17:00 ч. ще бъде спряно водоподаването в Централна градска част на ул."Морска" в участъка от бул."Булаир" и ул."Д-р Нидер". Също днес между 9 и15 ч. няма да има вода в бургаския квартал Сарафово, на ул."Октомври" и ул."Драва". За същото време от от 9 до 15 часа ще бъде спряно водоснабдяването в кв.Лозово. От 9:00 до 17:00 ч...

публикувано на 21.02.24 в 07:00

В комплекс "Славейков" затварят за движение участък от улица

Община Бургас съобщи, че във връзка с реконструкция и изграждане на ВиК мрежата на комплекс „Славейков“, в сряда от 10:00 часа, ще бъде затворена за движение на превозни средства улицата между бл. 25 и бл. 29 - бл. 30, в участъка от тупика до кръстовището с улицата пред бл. 29. На място ще бъде въведена временна организация на движението на превозни..

публикувано на 20.02.24 в 17:59