Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ: Няма смъртни случаи сред настанените в болници пострадали от автобусната катастрофа край Своге

| обновено на 27.08.18 в 16:47
УМБАЛСМ “Пирогов”
Снимка: БГНЕС


От Министерството на здравеопазването съобщиха, че няма смъртни случаи сред настанените в болници пострадали от тежката автобусна катастрофа край Своге. 15-те тежко пострадали остават за лечение в софийски болници, като животът на трима от най-тежко пострадалите при катастрофата вече е вън от опасност. 
По-рано днес все още имаше опасност за живота на трима от пострадалите, които са настанени в "Пирогов". Директорът на болницата Асен Балтов обясни състоянието им:

"Трима души са на командна апаратна вентилация, с тежки гръдни травми. Следят им се жизнените показатели, наблюдава се разгъването на белите им дробове. Там е рано да се дава каквато и да е прогноза. На другите три пациентки предстои подготовка за тяхното оперативно лечение - на жената, която е с лицево-челюстна травма, и на пациентката, която е със счупване на бедрената кост".

Говорителят на „Спешна медицинска помощ“ в София Катя Сунгарска коментира за предаването „12+4“ по „Хоризонт“ информациите, че загиналите са били 18, оповестени по-рано през деня:

„13 бяха на място. Двама починаха по път  и един почина при хоспитализацията в „Пирогов“. Най-вероятно има някакво разминаване в предаването на информацията институционално, но аз не мога да го коментирам“.

В нощта на катастрофата, освен пострадалите, екипите на „Спешна помощ“ са извозили и починалите, а на следващия ден са били дежурни, обясни Сунгарска

„Имаше засичане на две смени, както се случи и по болници. Първата пое катастрофата, а след това от нощната смяна бяхме викани, за да бъдат извозени и загиналите. На този етап, като организация на дейност, това е наш ангажимент, така че нощната смяна и нощните екипи извозиха всички, загинали в тази катастрофа“.

Пациентите в София не са били оставени без дежурни екипи, допълни тя и определи като „глътка въздух“ това, че в момента в столицата има по-малко хора заради отпуските.  Линейките са пътували към мястото на инцидента с над 100 км/ч. през проливния дъжд, допълни тя и изрази надежда скоро в България да има и въздушна спешна помощ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44