Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски опозиционер осъден на месец затвор

Автор:
Алексей Навални
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 30 дни затвор беше осъден днес руският опозиционер Алексей Навални, предаде Ройтерс.

Присъдата е за организиране на неразрешен уличен протест в Москва на 28 януари тази година с призив за бойкот на мартенските президентски избори в Русия. Навални не беше допуснат да се кандидатира на основание, че е бил осъждан за корупция.

Опозиционерът заяви в съда, че целта на вкарването му чак сега зад решетките е да не участва в планиран за 9 септември протест срещу плановете за увеличаване на възрастта за пенсиониране в Русия. За същия ден са насрочени кметските избори в Москва, които се очаква да бъдат спечелени с лекота от сегашния градоначалник Сергей Собянин.

Социологическите допитвания сочат, че повечето руснаци са против увеличаването на възрастта за пенсиониране - от 60 на 65 години за мъжете и от 55 на 63 години за жените.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44