Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Програмата на Европейските летни дни започва от днес в Бургас

Снимка: Община Бургас

Програмата на Европейските летни дни започва от днес в Бургас. Тя е част от ежегодно организираната инициатива "Дни на Европа в Бургас". Традиционната серия от прояви и през тази година ще бъде цветна и наситена с различни музикални, спортни и културни събития. Нейни организатори са Областен информационен център и Община Бургас.

Програмата започва с европейска арт работилница "Бургас в багри", която ще започне в 18.00 часа днес до Експозиционния център "Флора". По същото време на откритата сцена "Охлюва" ще звучи музика от произведения на европейски композитори, изпълнена от Бургаския духов оркестър. Арт работилниците ще останат и през следващите дни до края на август.

Литературно четене по произведения на бургаския автор - фантаст Янчо Чолаков ще се проведе в туристически комплекс "Акве Калиде" на 29 август от 11.00 часа. В него ще вземат участие доброволци от "Библиофенско лято` 2018", които работят в Регионална библиотека "Пейо Яворов".

Любителите на морските спортове ще станат свидетели на открит урок по уиндсърф на Северния плаж в Бургас. Той ще се състои на 30 август от 09.00 часа. В същия ден, на открита сцена "Охлюва", Бургаският духов оркестър ще зарадва почитателите на класическата духова музика.

През Европейските летни дни за спортните ентусиасти е предвиден и европейски пробег - "5km Run", който ще стартира от "Пантеона" в събота, 1 септември от 09.00 часа.

Бургаският куклен театър също ще се включи към инициативата, като ще зарадва своите малки зрители през септември с няколко интересни постановки.

Кулминация на Европейските летни дни ще бъде интересна арт инсталация, която ще бъде открита през септември.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключи първият етап от изграждането на шумозаглушителна стена край Сарафово

Първият етап от изграждането на шумозаглушителна стена край бургаския квартал „Сарафово“ е приключил. 3 метра е висока стената, която е издигната по пътя за Сарафово, до пътния възел. Общата стойност на проекта ,който осъществява община Бургас съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура, е 2 млн и 700 хиляди лева и предвижда шумоизолиращата стена да бъде..

публикувано на 04.06.20 в 17:37

До 24 юли затварят "Демокрация" от "Кирил и Методий" до "Гурко"

Продължава поетапната реконструкция на бургаския булевард "Демокрация". Ремонтни дейности първо извършва ВиК. Там се сменят старите тръби. След това Общината обновява асфалтовата настилка.  В тази връзка се налага реорганизиране на движението в участъка от ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до ул. "Ген. Гурко" за периода от 5 юни до 24 юли 2020 г., като..

публикувано на 04.06.20 в 16:26
улица в

Над 100 нови улици в община Бургас ще получат имена

Над 100 нови улици в различни квартали на община Бургас ще бъдат именувани за първи път. Близо половината от тях са в кв. "Крайморие" - 48 броя. Останалите са в зона "Г" и "Д" на ж.к. "Меден рудник", Северна промишлена зона, кв. "Горно Езерово" и "Долно Езерово", "Победа", "Пети километър" и с. Маринка. Причините за именуването на улиците са влезли в..

публикувано на 04.06.20 в 16:12

"Булевард Демокрация" - на 4 юни

Мисля, че навремето правилно махнаха буквата „Д“ от Комисията за енергийно и водно регулиране. Даже вече и премиерът се съгласи с тази констатация. Борисов направи лека сметка, че на комисията сметките не ѝ излизат и след 42% намаление цената на газа, органът искал да вдигне цената на парното с 20%. Шефът Иванов обаче обяснил, че сметките не са..

публикувано на 04.06.20 в 15:01

Близо 560 родители в Бургаско са кандидатствали за еднократна помощ

556 заявления за еднократна помощ на семейства с деца до 14 години са подадени в Регионална дирекция „Социално подпомагане“ в Бургас. На 89 семейства вече са изплатени по 375 лева, съобщи директорът на ведомството Снежана Атанасова. Тя уточни, че интересът значително се е  увеличил, след разширението на програмата: „През месец април са..

публикувано на 04.06.20 в 14:39

Започна рекултивацията на старото сметище в Болярово

Цялостна рекултивация ще се извърши на старото сметище в Болярово Това става въможно по  проект на общината, финансиран от Предприятието за дейности по опазване на околната среда. Ва 7 май бе открита и строителната площадка там. В момента се извършват изкопни работи на депонирани отпадъци извън тялото на депото, предепониране на отпадъци в..

публикувано на 04.06.20 в 10:19

Започва ремонт на най-натоварения път в Ямболско

Започва ремонтът на част от второстепенния път между Сливен и Ямбол. Ще се ремонтира 8,6 километровия участък между Крушаре и Ямбол, съобщават от Пътната агенция. Строителните дейности ще се изпълняват поетапно на участъци от 50 метра, за да не се затруднява трафикът. Движението ще се осъществява двупосочно в една лента и с ограничение на..

обновено на 04.06.20 в 09:28