Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според бургазлии нашествието на гъсеници ще унищожи и малкото останали дървета в центъра

7
Снимка: БНР Бургас

Гъсениците бавно, но сигурно поразяват всякакви дървесни видове в Бургас. Най-много са те в централната част на града, около гарата и във „Възраждане“. Останалите комплекси са по-пощадени от този вид вредители.

Най-неприятното от всичко е, когато гъсениците започнат да пъплят по външните части на жилищните сгради и по балконите, казват хората. Според тях това се случва всяка година, а препаратите, които се използват са неефективни

"Разбира се, че са неприятни, кой харесва гъсеници. Аз живея в Меден рудник и там няма такова нашествие, за разлика от миналата година."
"Не знам по другите места, но в центъра и особено на гарата е страшно."
"Живея в "Славейков" и няма при нас, но ту,к има много. Не знам какво трябва да направи общината, но не трябва да ги отсича, а да ги излекува, аз съм против отсичането на дърветата"
"Гъсениците са толкова много, че като падат от дърветата и децата си играят с тях"
"Толкова са много гъсениците, че влизат при мен в магазина, пада от дърветата, пъплят по стоката,  хората ни заобикалят, не знам какво трябва да се направи"
"Мен по принцип не ме безпокоят толкова много гъсениците, но като са гъсеници е лошо, когато станат пеперуди ще е добре, между другото от общината минаха и пръскаха, последно преди 2-3 дни пръскаха"

"Работата е неспасяема, не знам какво може да се направи. Неспасяемо е положението, както и при нас в Търговище. Унищожени сда дърветата. В последните 10 години при нас, с какво ли не са пръскали, обаче не помага нищо".


В предавнето "Булевард Демокрация" продължаваме темата и търсим отговорите за борба с бялата американска пеперуда и гъсениците, както и кои са дървесните видове, които поразяват.

Чуйте повече в репортажа на Свобода Атанасова:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бивши ученици на Рада Гешева издават сборник в нейна памет

Бивши ученици на убитата бургаска учителка Рада Гешева ще издадат сборник с творби, посветен на преподавателката си. Той ще са нарича "Писма до Рада“, обяви Мариела Кирова, която е една от нейните ученици и настоящ общински съветник. Сборникът ще обедини пу бликации, писма, спомени и стихове, написани от нейните ученици и посветени на нея...

публикувано на 02.03.24 в 10:44

Самодейци зарадваха жителите на Болярово за 1 март

Самодейците на шестте читалища в община Болярово, двете училища, детската градина и защитените жилища за жени с умствена изостаналост днес получиха награди от кмета Христо Христов. Зрителната зала на Народно читалище "Възраждане-1912" се оказа тясна за желаещите да видят изявите на любителските състави. На сцената в български народни носии и с..

публикувано на 01.03.24 в 16:58

В Западна Странджа са отровени 14 животни, сред които и царски орел

Мъртви животни и редки видове птици са открити в Западна Странджа, съобщават от  Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) . Сред тях са царски орел, млад морски орел, три мишелова и девет чакала. Най-вероятната причина за смъртта е незаконно използване на отрова срещу вълци и чакали. Загиналият царски орел е мъжката птица от гнездящата в..

публикувано на 01.03.24 в 16:18

БАКЗТ: В Странджа може да изградят хранилище за ядрени отпадъци

Притеснение относно относно намерение Странджа да стане терен, на който да се изгради хранилище за радиоактивните отпадъци, заявиха от Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм. Повод за него е отговор на министъра на енергетиката Румен Радев на въпрос на депутата Джевдет Чакъров. Там се посочва, че за съхранение са подходящи..

публикувано на 01.03.24 в 15:53

Генералният консул на Турция лобира за среща с Turkish Airlines

Консулът на Турция в България Толга Оркун и проф. д-р Ерхан Табакоглу, ректор на Тракийския университет в Одрин, бяха на официална визита при областния управител Пламен Янев. Те обсъдиха възможности за партньорство чрез образователен обмен и бизнес инициативи, които да подобрят икономическите двустранни отношения между България и Турция...

публикувано на 01.03.24 в 15:37
Пламен Карашев и сестра му Селвина

За седма поредна година провеждат "Българовското шествие" по повод 3 март

Българовското шествие отново, за седма поредна година, ще събере стотици участници под родните трибагреници на 3 март. Началото на инициативата ще бъде дадено на Морска гара - Бургас. Ръководители и ученици от СУ „Добри Чинтулов“ ще поздравят присъстващите с изпълнението на странджански народни песни. Спортистите от КСА „Нефтохимик..

публикувано на 01.03.24 в 14:00

Пламен Янев организира среща заради полетите от и до Летище Бургас

Областният управител Пламен Янев организира работна среща във връзка с намаляването на полетите от и до Летище Бургас. Тя ще се проведе в Областна администрация на 15 март /петък/. На нея заинтересованите страни ще съставят план относно необходимите действия тази негативна тенденция. „От години се наблюдава тревожна тенденция за намаляването броя на..

публикувано на 01.03.24 в 10:50