Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 10 септември приключва работата по електропровода захранващ с ток с.Горица

Снимка: БНР Бургас

До 10 септември ще приключи цялостният планиран ремонт по електропровода, захранващ поморийското село Горица. Това е и към момента все още причината за поетапно спиране на тока.  В момента работата временно е спряна, заради прибиране на слънчогледовата реколта, уточниха от Електроразпределение Юг. 

Монтирането на нови стълбове е приключило в по-голямата си част в Горица, като подмяната е била изключително наложителна, каза говорителят на EVN  Петър Костадинов

"Хубавата новина е, че сме на 95% готови с всички дейности по обновяването и модернизирането на електропровода, става дума не сама за Горица, а и за останалите села, които се захранват с ток от този електропровод, той е дълъг няколко километра. Този ремонт е планов. Планиран е от нас с цел през зимата да бъдем готови за тежките атмосферни условия. Монтират се нови стълбове, нови изолатори, което означава, че смяната на един стълб изисква сериозно усилие, доставка на място, влизане на тежка техника. Електропроводите не се поставят и край пътища, и поставянето само на един такъв, изисква доста усилия. Така или иначе работата върви към приключване. Последните седмица, две преустановихме работа, защото в  момента  се извършва прибиране по нивите на слънчогледовата реколта, което не ни позволява да работим. Надяваме се в дните между 4 и 10 септември, в най-лошия случай до 15-ти електрозахранването да се нормализира, когято приключим", посочи още Петър Костадинов.  

Работата, която остава да се финализира по електропровода е в района на село Гюльовца, конкретизира още Костадинов.

"Това е над Кошарица. В този участък останаха довършителните работи. Надявам се до средата на септември да сме готови на 100% с всичко. Освен Горица и Гюльовца, останалите села, които се захранват от новия електропровод са също и Гълъбец, и надолу след Александрово. За съжаление единственият начин за подмяна на стълбове изисква да се спира електрозахранването, но тези стълбове не ги сменяме всеки ден, така че и ние се стремим  да свършваме работата по възможно най-бързия начин"

Спирането на електрозахранването до 10 септември, става в определени дни, а не всеки ден да има дейности по електропровода., посочи още Петър Костадинов 

Чуйте повече от репортажа на Свобода Атанасова:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермерите имат 5 дни да подадат заявления за наемане без конкурс на пасища от общинския фонд

Остават само пет дни, в които фермерите могат да подадат заявления за наемане без търг или конкурс на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд за новата стопанска година, припомнят от Министерството на земеделието. Списъците за индивидуално ползване са обявени на електронната страница на съответната община.  Животновъдите трябва да подадат..

публикувано на 05.03.24 в 08:22

Нови претенции за земя в парк "Росенец"

Стрейтлайн ЕАД иска да бъде вписан като съсобственик в държавен терен в лесопарк Росенец с идентификатор 07079.831.167 и площ малко над 35 дка по КК, съобщават от Областна администрация. Дружеството е бивш собственик на два съседни поземлени имоти с идент. 07079.831.113 и 07079.831.114, с площ съответно 3775 кв.м. и 4397 кв.м. Областният управител на..

публикувано на 05.03.24 в 08:19
Снимката е илюстративна

Първа копка на пътя Босна-Визица ще бъде направена днес

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов ще даде старт на ремонта на пътя Босна - Визица. Ще бъдат обновени над 24 километра.  На първата копка ще присъстват областният управител на Бургас Пламен Янев, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, представители на Областно пътно управление - Бургас и на строителя...

публикувано на 05.03.24 в 07:19

Допълнителни места във влаковете ще има днес и утре

БДЖ днес и утре осигурява допълнителни места заради почивните дни.Над 9 000 са те в състава на влаковете, които пътуват по основните направления в страната. Това се прави с цел да бъде осигурено удобно придвижване на клиентите. Местата са в 18 композиции.  БДЖ напомня, че пътуващите  могат да закупят билети за своето пътуване и..

публикувано на 04.03.24 в 15:00
Даниел Йорданов (вторият вдясно) сподели впечатленията си от мароканската галерия

Мароканска галерия показва бургаски творци

Платната на девет български творци са  подредени в галерия Басма, в град Бускура, на около 20 км от Казабланка. Идеята за изложбата е на художникът Халид Ел Бекай, който кани бургаския си колега Даниел Йорданов Алберчи. Останалите българи в общата изложба са:  Ангелина Николова, Анна Михайлова, Георги Демирев, Николай Ханзаров, Паулина Сърбова,..

публикувано на 04.03.24 в 12:54

15 лева на ден за обучение на безработни

88 милиона лева са предвидени в държавния бюджет за 2024 година за така наречените активни политики на пазара на труда - това предвижда проектът на Националния план за действие по заетостта, който предстои да бъде одобрен от правителството. Средствата са с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година. С тях ще бъде осигурена заетост на 9900..

публикувано на 04.03.24 в 11:11

"Гордите българи" с благотворителен концерт за паметник на Левски

Благотворителен концерт за събиране на средства за изграждането на паметник на Васил Левски в Бургас организира фондация „Гордите българи“. Събитието е на 4 март от 18 часа в Дома на нефтохимика.  В празничното издание на 3 март на предаването "Детско царство", гостуваха създателите на фондацията. Пред водещите Анастасия, Стивън и..

обновено на 04.03.24 в 10:32