Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция иска военноморска база в Кипър, за да защити "суверенните си права и интереси"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция има спешна нужда от военноморска база в Източното Средиземноморие, тъй като много държави, най-вече САЩ и Великобритания, използват войната в Сирия като претекст за засилване на военното си присъствие в района и вече са изпратили в него свои кораби, се казва в публикация на турския всекидневник „Йени Шафак”, цитирана от кипърските турски и кипърските гръцки медии. В нея се посочва, и че Източното Средиземноморие се превърна в един от най-критичните и стратегически важни региони в света по отношение на енергетиката и военната сигурност, и като се има предвид стратегическата позиция на Кипър в него, Турция трябва да предприеме съответни мерки.

Като „заплаха” за сигурността и интересите на Турция са определени и извършваните от Кипър сондажи за газ и откриването на нови енергийни находища край острова. Анкара се противопоставя на тези енергийни планове, като претендира, че голяма част от офшорната зона ѝ принадлежи и предупреди Кипър да не извършва „едностранни действия”.

Турция иска военната база да е нейна суверенна територия, с какъвто статут са двете военни бази на Великобритания на острова.

Изтеглянето на близо 35-хилядната турска окупационна армия от острова е един от най-конфликтните проблеми в преговорите по Кипърския въпрос, който бе и една от причините за прекратяването им през юли миналата година. Според анализатори стремежът на Турция да създаде своя военна база в окупираните територии и по този начин да си осигури постоянно военно присъствие на острова може още повече да затрудни усилията за разрешаване на десетилетния спор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44