Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постоянно се третират поразените дървета от гъсеници в Бургас

Зелената листна маса на голяма част от дърветата в Бургас вече е поразена от гъсеници. Най-много такива дървета има във „Възраждане“. Тополи, чинари и всички млади дървета са сред нападнатите от бялата американска пеперуда. От Дезинфекционната станция в Бургас информират, че обработката срещу този вид вредители е ежедневна, каза управителят ѝ Нели Бойчева:

"Вторият пик е това,  в развитието на бялата американска пеперуда. Целият град почти е обхванат, като най-много са сигналите от "Възраждане". Ние действаме по сигналите, като обработваме с биологичен препарат. Действа в рамките на 3-4 дни. в този период гъсениците спират да се хранят, падат и след това умират. Това е действието на препарата. Много граждани ни звънят, по няколко пъти всеки ден, от едно и също място, но трябва да знаят хората, че е необходимо време. Другото, което малко бави работата ни е, че третираме с препарата само сутрин, т.е. от зазоряване до 08:00 часа, защото след това излиза движението, също и става много бързо топло, нормално е през лятото.
Пуснахме дори и няколко извънредни обработки срещу вредителя. Дъждовете и влагата също оказват влияние върху популацията, развива се в пъти повече. Най-поразените дървета са тополи, чинари и младите дървета, но и всяка друга растителност може да бъде нападната от бялата американска пеперуда.
Всяка сутрин третираме дърветата, работим по сигнали на гражданите. Във "Възраждане, в един от парковете в ж.к."Лазур"  има нападнати дървета, обработили сме парковете в кварталите Долно Езерово и Лозово", посочи още Бойчева. 

Първият пик на вредителя по дървесните видове в Бургас мина през юни и част от юли, припомни Нели Бойчева. Да се надяваме, че сред нашата ежедневна намеса, до 2 седмици всичко ще приключи, уточни още тя. 

Чуйте повече от интервюто на Свобода Атанасова  с управителя на Дезинфекционна станция  Бургас - Нели Бойчева:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бивши ученици на Рада Гешева издават сборник в нейна памет

Бивши ученици на убитата бургаска учителка Рада Гешева ще издадат сборник с творби, посветен на преподавателката си. Той ще са нарича "Писма до Рада“, обяви Мариела Кирова, която е една от нейните ученици и настоящ общински съветник. Сборникът ще обедини пу бликации, писма, спомени и стихове, написани от нейните ученици и посветени на нея...

публикувано на 02.03.24 в 10:44

Самодейци зарадваха жителите на Болярово за 1 март

Самодейците на шестте читалища в община Болярово, двете училища, детската градина и защитените жилища за жени с умствена изостаналост днес получиха награди от кмета Христо Христов. Зрителната зала на Народно читалище "Възраждане-1912" се оказа тясна за желаещите да видят изявите на любителските състави. На сцената в български народни носии и с..

публикувано на 01.03.24 в 16:58

В Западна Странджа са отровени 14 животни, сред които и царски орел

Мъртви животни и редки видове птици са открити в Западна Странджа, съобщават от  Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) . Сред тях са царски орел, млад морски орел, три мишелова и девет чакала. Най-вероятната причина за смъртта е незаконно използване на отрова срещу вълци и чакали. Загиналият царски орел е мъжката птица от гнездящата в..

публикувано на 01.03.24 в 16:18

БАКЗТ: В Странджа може да изградят хранилище за ядрени отпадъци

Притеснение относно относно намерение Странджа да стане терен, на който да се изгради хранилище за радиоактивните отпадъци, заявиха от Българската асоциация за климатолечение и здравен туризъм. Повод за него е отговор на министъра на енергетиката Румен Радев на въпрос на депутата Джевдет Чакъров. Там се посочва, че за съхранение са подходящи..

публикувано на 01.03.24 в 15:53

Генералният консул на Турция лобира за среща с Turkish Airlines

Консулът на Турция в България Толга Оркун и проф. д-р Ерхан Табакоглу, ректор на Тракийския университет в Одрин, бяха на официална визита при областния управител Пламен Янев. Те обсъдиха възможности за партньорство чрез образователен обмен и бизнес инициативи, които да подобрят икономическите двустранни отношения между България и Турция...

публикувано на 01.03.24 в 15:37
Пламен Карашев и сестра му Селвина

За седма поредна година провеждат "Българовското шествие" по повод 3 март

Българовското шествие отново, за седма поредна година, ще събере стотици участници под родните трибагреници на 3 март. Началото на инициативата ще бъде дадено на Морска гара - Бургас. Ръководители и ученици от СУ „Добри Чинтулов“ ще поздравят присъстващите с изпълнението на странджански народни песни. Спортистите от КСА „Нефтохимик..

публикувано на 01.03.24 в 14:00

Пламен Янев организира среща заради полетите от и до Летище Бургас

Областният управител Пламен Янев организира работна среща във връзка с намаляването на полетите от и до Летище Бургас. Тя ще се проведе в Областна администрация на 15 март /петък/. На нея заинтересованите страни ще съставят план относно необходимите действия тази негативна тенденция. „От години се наблюдава тревожна тенденция за намаляването броя на..

публикувано на 01.03.24 в 10:50