Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел на обиколка в Африка, за да ограничи нелегалната миграция към Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След Тереза Мей днес и Ангела Меркел се отправи на обиколка в Африка. И докато британският премиер иска да заздрави търговските и икономически връзки с по-големите африкански държави преди Великобритания да напусне ЕС, германският канцлер се надява на сътрудничество в ограничаването на миграцията към Европа.

За мнозина Африка е континентът на гузната съвест на Европа. За правителството на Германия той е континентът на шансовете. Берлин вижда в Африка потенциал за инвестиции, но остава верен на принципа си, че икономическата помощ идва при изпълнени условия. Едно от тях със сигурност е ограничаването на причините млади африканци да поемат към Европа.

Преди да отпътува за Сенегал, Гана и Нигерия, канцлерът Ангела Меркел заяви: "
Икономическото сътрудничество е много важно, защото африканските държави са млади, там живеят много млади хора, които имат нужда от професионално обучение и работа. Това от своя страна има отношение към темата за нелегалната миграция. В Африка все още има много нерешени конфликти, което кара много хора да изберат опасния път на нелегалната миграция."

За това, колко важна е темата миграция за Меркел, говори и фактът, че тя отива за втори път в Африка за последните две години.

Избраните за посещението ѝ държави също не са случайни: повече от половината население на Сенегал е под 18 години, а младежката безработица е над 60%. Двама от трима сенегалци заявяват, че искат да напуснат родината си.

Нигерия е най-многолюдната африканска държава с население близо 150 милиона, а тероризмът в страната е основна причина за емиграцията на младите нигерийци.

Гана, третата държава, която Меркел ще посети тази седмица, има търговско споразумение с ЕС, което отмени митата върху почти всички европейски стоки, и на практика символизира двойният аршин, с който мери Евросъюзът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44