Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заявките на Владимир Путин за смекчаване на пенсионната реформа са основна тема за руските издания. "Трудно, сложно, но необходимо решение" е заглавието на официоза Росийская газета, под което е текстът на цялата реч на президента. "Ако нищо не се прави, пенсионната система в крайна сметка ще предизвика мизерия, социална криза и ще застраши сигурността на държавата", коментира Известия. "Президентските поправки са лечение на симптомите, а не радикална корекция", пише Ведомости.

Ню Йорк Таймс обръща внимание на писмото на Рудолф Джулиани, адвокат на държавния глава Доналд Тръмп, до румънския президент Клаус Йоханис. В него Джулиани критикува досегашната антикорупционна политика на Букурещ и прекалено големите правомощия на прокурорите, на практика заставайки на страната на сегашното румънско правителство. Потърсен от Таймс, Джулиани казва, че е написал писмото като частен консултант на компания, защитаваща осъден румънски бизнесмен, и то не бива да се възприема като официална американска позиция. 

Около 30 политически субекта в Македония се обединиха с призив към гражданите за позитивен изход от референдума за името на страната, пише Вечер. Изданието цитира и лидерът на опозицията Християн Мицковски, според когото управляващите не могат да съберат необходимите 80 депутати, които впоследствие финално да одобрят споразумението. Скопският вестник препечатва и анализ на агенция "Блумбърг", според който Владимир Путин и Доналд Тръмп са съгласни с териториална размяна, която да доведе до определяне на ясна граница между Сърбия и Косово. Според анализа обаче, това може да доведе до нови конфликти на места като Македония и Босна, където етнически групи също да поискат отделяне. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44