Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Могерини: Европейската военноморска мисия "София" ще продължи и след 2018-а

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нелегалната миграция по море беше една от темите, която обсъдиха във Виена външните министри на Европейския съюз в рамките на неформалната среща, известна като "Гимних". Причината – идеята на Италия и други държави от ЕС да се включат в приемането на мигранти, спасени в рамките на мисията "София". След среща със своите колеги – министрите на отбраната на ЕС, външните министри решиха да удължат операцията за контрол на миграцията в Средиземно море и след декември 2018-а. 

Става дума за европейската военноморска операция "София", която сега е под италианско командване. Тя предвижда всички мигранти, спасени в Средиземно море в рамките на мисията, да бъдат транспортирани до италианско пристанище. Рим обаче предложи ротация между морските гари, на които акостират корабите от мисия "София". И по-точно – между пристанищата на страните от ЕС с излаз на Средиземно море – Франция, Испания, Малта и Гърция. 

"Изправени сме пред проблем, свързан с правилата за сваляне на мигрантите, пътуващи с корабите по Средиземно море. Това е всеобхватен въпрос, който засяга не само мисия "София", подчерта върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, под чието председателство се провежда форумът в австрийската столица. На него стана ясно и че военните министри на страните от Съюза са подкрепили удължаването на мандата на европейската военноморска операция. 

Официално решение за това ще бъде взето до края на годината, уточни Могерини. 

"Това е въпрос, отнасящ се до надеждността и сигурността на европейска мисия. Ние я приведохме в действие и тя трябва да продължи до края на годината. Мисия „София“ не е проблем – тя функционира добре", добави германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайън, а австрийският ѝ колега Марио Кунасек подчерта:

"От ключово значение е да постигнем напредък с тази мисия и то особено по време на председателството ни. Става дума за начина, по които функционира защитата на границите и то не само тези на Австрия, но и на цяла Европа". 

Военният министър на Австрия съобщи и че страната е поканила министрите на отбраната на страните от Западните Балкани на 26 септември в Грац, за да обсъдят ситуацията със сигурността в региона. А на днешната среща беше обсъдена и европейската перспектива пред Западните Балкани, както и теми като напрежението в Близкия изток и отношенията между ЕС и САЩ, а също и отношенията с Иран след оттеглянето на Вашингтон от ядрената сделка. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44