Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Аризона почетоха с възпоменателна церемония сенатора републиканец Джон Маккейн

Джон Маккейн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският сенатор Джон Маккейн беше почетен като герой, боец и приятел по време на възпоменателната церемония, състояла се в Аризона. Маккейн почина миналата събота от рак на мозъка на 81 години, след като ден по-рано взе решение да спре животоподдържащото го лечение. 

Сенатор Джон Маккейн беше споменат като "истински американски герой”, но и като ужасен шофьор с лошо чувство за хумор и влечение към битките по време на възпоминателната церемония, на която присъстваха 3500 души в "Северна баптиска църква" в Аризона.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън припомни "чистата радост, която се появяваше на лицето му, когато виждаше, че му предстои да излезе пред сената и да започне нова битка".

Байдън е сред близките приятели на сенатора и по думите му "е приемал Маккейн като свой брат".

Кортежът, носещ тялото на Маккейн, се изкачи от сградата на Капитолия, минавайки покрай събраната тълпа с издигнати американски знамена.

Членовете на семейството, сред които и 106-годишната майка на Маккейн, гледаха мълчаливо, докато униформени военни свалиха ковчега, облечен с флаг и го пренесоха в църквата, където двама от синовете му присъстваха и пяха “Пречудна благодат”.

24-ма американски сенатори, четирима бивши сенатори и други лидери от Аризона бяха на службата. След провеждането ѝ беше поръчан военен самолет, който да отведе тялото на Маккейн на север, където в петък ще се проведе още една възпоменателната церемония във Вашингтонската национална катедрала, а в събота ще е погребението му в Американската военноморска академия в Анаполис, Мериленд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44