Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Турция влязоха в сила мерки за намаляване на данъка върху влогове в турски лири

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Турция влязоха в сила мерки за намаляване на данъка върху влогове в турски лири и нови правила за разсрочените плащания и потребителските кредити. Те са регламентирани с президентски указ, който беше публикуван в турския Официален вестник. С него се премахва данъкът върху банковите депозити за над 1 година в турски лири. Досега вложителите заплащаха 10 на сто. Същевременно се повишават налозите върху депозитите в чужда валута, като за тези в долари те достигат до 20%.

Целта на мярката е стимулиране на спестяването в местна валута. Нивата на спестяванията в страната са ниски.

От 1 септември пък влизат в сила обявените по-рано нови правила за пазаруване с кредитни карти, разсрочени плащания и получаването на потребителски кредити. Те ще се отпускат за срок до 36 месеца, а не до 48 месеца, както беше досега. Кредитите за покупка на мобилни телефони, компютри и таблети ще са позволени за не повече от 12 месеца. Разсроченото плащане на почивки и ваканции се ограничава до половин година, а вноските за покупката на автомобил трябва да бъдат направени до 4 години.

Разсроченото плащане е популярно в Турция, а обемът на търговията с електроника се оценява на около 100 млрд. турски лири (около 25 млрд. лева) годишно.

Ръководителят на Агенцията за банково регулиране и надзор на Турция заяви при обявяването на решението, че то цели борба с инфлацията, намаляване на дефицита във външната търговия и задлъжнялостта на населението.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44