Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайко Маас: Станете от дивана и се ангажирайте срещу расизма!

"Мирът е правилният път" пише на плакат, който носят участниците в мирната демонстрация срещу расизма в Кемниц тази вечер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в Кемниц актуализира данните от снощните демонстрации и удвои броя на ранените и на участниците - при поредните размирици между крайната десница и леви формации са ранени 18 души, сред тях и трима полицаи. Повдигнати са обвинения на 37 души. Общият брой на протестиращите от двата лагера е 11 хиляди, съобщи говорител на полицията в Кемниц. Тази вечер отново има демонстрации в града. „Нацитата вън“, скандират левите, „Чужденците вън“ и „Германия на германците“ им отговарят неонацистките привърженици.

Тази вечер в организиран от евангелистката църква митинг участва министър-председателя на провинция Саксония Михаел Кречмер. Крайнодесните също са заявили демонстрация. Снощи популистката партия „Алтернатива за Германия“ организира траурно шествие в памет на убития преди седмица германец. Именно то предизвика серията протести.

Германският външен министър Хайко Маас призова сънародниците си „да станат от дивана и да се ангажират срещу расизма“. И допълни: "Колко силно се чуват екстремистите зависи и от това, колко силно се чуват онези, които искаме да живеем в отворено и толерантно общество. Така че трябва да станем по-шумни", настоя Маас. Той сподели, че "в чужбина с право ни критикуват заради това, което става в Германия.“

Размириците от последната седмица донесоха на популистката партия „Алтернатива за Германия“ значителен ръст в социологическите проучвания. Всеки четвърти в източногерманската провинция Саксония би гласувал за нея. „Алтернатива за Германия“ е втора политическа сила в най-южната провинция в бившата ГДР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44