Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция има сериозен интерес към сондажи в Източното Средиземноморие

Мевлют Чавушоглу
Снимка: БГНЕС

Турция може да започне сондажи в Източното Средиземноморие през есента. Това заяви турският външен министър Мевлюд Чавушоглу. Турският първи дипломат заяви в понеделник, че Анкара вече е закупила необходимата платформа. 

Чавушоглу направи изказването си по време на съвместна пресконференция със своя колега и вицепремиер на непризнатата от никого, освен от Турция, Севернокипърска турска република. По думите му Анкара ще вземе всички мерки, за да защити нейните териториални води и континентален шелф. Мевлюд Чавушоглу поясни, че министерството на енергетиката провежда подготовка и че Турция ще започне проучвания за добив на нефт и газ, ако Кипър продължи да предприема едностранни действия по въпроса. Той добави, че ще се срещне във вторник с гръцкия външен министър Никос Кодзияс и двамата ще обсъдят и Кипърския въпрос.

По повод Сирия Чавушоглу посочи, че продължават контактите с Русия и Иран, включително на военно и разузнавателно ниво. Според него нарушаване на примирието в Идлиб, където са съсредоточени последните големи групи въоръжени бунтовници, ще бъде бедствие за целия регион.

На Мевлюд Чавушоглу предстои среща и със специалния пратеник на Съединените щати за Сирия посл. Джеймс Джефри, който преди това ръководеше американската мисия в Анкара. Турският външен министър поясни, че предмет на разговорите няма да бъде само ситуацията в Идлиб, но в цяла Сирия, както и американската подкрепа за кюрдските организации в близкоизточната страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44