Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полагат бетонни котви край "Мопанг"

Потъналият през 1921 година американски кораб „Мопанг”
Снимка: БГНЕС

Започна полагането на бетонни котви около потъналия преди век американски кораб „Мопанг“ край Созопол. През втората половина на седмицата е възможно, ако морето е спокойно да започне самата операция по източване на горивото от плавателния съд, обясни за БНР Бургас водолазът Михаил Заимов:

„Днес още от рано сутринта започнаха да полагат бетонните котви около кораба. На този етап вече са положени няколко. Очаква се това да приключи утре. Впоследствие трябва да се закачат едни нови бонови заграждения, които имат абсорбираща функция. След това ще започне дупченето на технологични отвори, които са около 100 на брой. И чак след това кампанийно ще бъде източено горивото. Планът е такъв към момента.  Като  всеки един план, особено предвид 100 годишна развалина, каквато е "Мопанг",  всичко може да се обърка.  Можем да бъдем днес малко по-спокойни, защото действията все пак започнаха. Има в момента разлив, всеки може да го види с невъоръжено око. не можем да говорим за изцяло ограничен разлив, защото се вижда една диря, която продължава на юг... “, уточни Михаил Заимов.  

Чуйте повече в интервюто на Свобода Атанасова с Михаил Заимов:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Движението край Сливенско по АМ "Тракия" е само в активната лента

Временно движението при 262-ия километър на магистрала "Тракия"/Сливенско/ в посока Бургас се осъществява само по активната лента. Причината е катастрофа.  Трафикът се регулира от "Пътна полиция".​

публикувано на 05.03.24 в 09:49

Доброволци от Несебър провеждат благотворителен базар „Цветята на Раян”

Екипът на Сдружението на занаятчиите и творците в Несебър е застанал зад идеята за помощ и подкрепа на момченцето, което е с Церебрална парализа спастична диплегия. Раян не може да ходи самостоятелно. Родителите му търсят варианти да се справят сами, но виждат, че е невъзможно подсигуряването на сумата от 100 000 лева,така необходима за операция..

публикувано на 05.03.24 в 09:30

Фермерите имат 5 дни да подадат заявления за наемане без конкурс на пасища от общинския фонд

Остават само пет дни, в които фермерите могат да подадат заявления за наемане без търг или конкурс на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд за новата стопанска година, припомнят от Министерството на земеделието. Списъците за индивидуално ползване са обявени на електронната страница на съответната община.  Животновъдите трябва да подадат..

публикувано на 05.03.24 в 08:22

Нови претенции за земя в парк "Росенец"

Стрейтлайн ЕАД иска да бъде вписан като съсобственик в държавен терен в лесопарк Росенец с идентификатор 07079.831.167 и площ малко над 35 дка по КК, съобщават от Областна администрация. Дружеството е бивш собственик на два съседни поземлени имоти с идент. 07079.831.113 и 07079.831.114, с площ съответно 3775 кв.м. и 4397 кв.м. Областният управител на..

публикувано на 05.03.24 в 08:19
Снимката е илюстративна

Първа копка на пътя Босна-Визица ще бъде направена днес

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов ще даде старт на ремонта на пътя Босна - Визица. Ще бъдат обновени над 24 километра.  На първата копка ще присъстват областният управител на Бургас Пламен Янев, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, представители на Областно пътно управление - Бургас и на строителя...

публикувано на 05.03.24 в 07:19

Допълнителни места във влаковете ще има днес и утре

БДЖ днес и утре осигурява допълнителни места заради почивните дни.Над 9 000 са те в състава на влаковете, които пътуват по основните направления в страната. Това се прави с цел да бъде осигурено удобно придвижване на клиентите. Местата са в 18 композиции.  БДЖ напомня, че пътуващите  могат да закупят билети за своето пътуване и..

публикувано на 04.03.24 в 15:00
Даниел Йорданов (вторият вдясно) сподели впечатленията си от мароканската галерия

Мароканска галерия показва бургаски творци

Платната на девет български творци са  подредени в галерия Басма, в град Бускура, на около 20 км от Казабланка. Идеята за изложбата е на художникът Халид Ел Бекай, който кани бургаския си колега Даниел Йорданов Алберчи. Останалите българи в общата изложба са:  Ангелина Николова, Анна Михайлова, Георги Демирев, Николай Ханзаров, Паулина Сърбова,..

публикувано на 04.03.24 в 12:54