Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 000 автобуса трябва да бъдат оборудвани с колани

Около 5 000 автобуса трябва да бъдат оборудвани с колани, смята депутатът от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков ако промените в Закона за пътищата бъдат гласувани от Народното събрание. Задължителни колани за пътниците в автобусите за междуградски превози и видеокамери, които да следят дали се спазват изискванията, са акцентите от подготвените промени.

Шест лицензирани лаборатории в страната са компетентни относно техническите възможности на транспортните средства. В законовите разпоредби са предвидени и нови санкции. Глобата за шофьор на автобус без колани ще бъде 500 лв., а за фирмата превозвач - 3000 лева. Ако автобусът не е оборудван с видеорегистратор, фирмата ще трябва да заплати глоба от 1500 лв.

Промените в закона за пътищата предвиждат и автобусите да се оборудват с видеорегистратори.  Изискването няма да се прилага при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км, които не се движат по републиканската пътна мрежа. Срокът за въвеждането на промените е 6 месеца след обнародването им в Държавен вестник, при дебатите в зала може да се удължи този процес при необходимост.

Иван Вълков, който и член на транспортната комисия в НС посочи, че близо 100 млн.лв. са осигурени от държавата през последните две години и половина за ремонт и строителство на нови пътища, както и за повишаване на пътната безопасност само в Бургас и региона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател /ОБНОВЕНА/

Единственият лидер на ДПС е Ахмед Доган. Това заявиха от младежката организация на партията, които проведоха национална среща в Бургас. На нея присъстваха председателят на ДПС Джевдет Чакъров, евродепутата Илхан Кючюк и част от изключените от парламентарната група на ДПС депутати. След форума в Бургас представители на младежката организация се..

обновено на 20.07.24 в 16:29

Среща на Младежкото ДПС в Бургас

В Бургас се провежда среща на Младежкото ДПС.  На нея ще се вземат решения за справяне с проблемите в партията. Преди началото на форума председателите Ибраим Зайденов и Танзер Юсеинов заявиха, че Младежкото ДПС не се приема отделно от партията.  На срещата присъстват всички областни председатели и централния оперативен съвет на младежката..

публикувано на 20.07.24 в 10:22

НС задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва всяка седмица да информира НС за предприетите действия.  В проекторешението бяха включени..

публикувано на 19.07.24 в 11:42

Предсрочните избори са почти сигурни

Предсрочните избори наесен са почти сигурни, смята бургаският депутат от „Да, България“ Димитър Найденов.  Според него след като не са намериха 160 депутати, които да подкрепят техните антикорупционни мерки, по-добре да се иде на избори. Димитър Найденов: "Третият мандат може да спаси парламентаризма" "Ще гледаме да не губим..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство - това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" "Няма да..

публикувано на 18.07.24 в 09:23

Вицепрезидентът Йотова критикува координацията на институциите за борба с пожарите

Забавя се реакцията на българското правителство, което трябва да потърси съдействие от Европейския координационен център за борба с кризи и гражданска защита. Това заяви в Созопол вицепрезидентът Илияна Йотова по повод разрастващите се пожари в страната. Тя критикува действията на институциите като посочи, че липсва добра координация между тях, както и..

публикувано на 17.07.24 в 22:27
Петър Кънев

Петър Кънев оглави и Комисията по икономическа политика и иновации

Избрани бяха днес ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Йордан Тодоров от "Възраждане".  Петър Кънев от "БСП за България"..

обновено на 17.07.24 в 13:54