Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С различни чествания Сливен, с.Победа и Приморско отбелязват Съединението

С церемония по издигане на Националния флаг ще започнат честванията в Сливен, от 11 часа на площад „Хаджи Димитър“. Ще бъде отслужен и благодарствен молебен за здраве и добруване. Пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци ще бъдат поднесени венци и цветя. Тържствен концерт ще представи Младежки танцов ансамбъл „Браво“ в 11.45 часа.

В  село .Победа, община Тунджа,  денят на Съединението на Княжество България с Източна Румелия,  ще започне в 10.30 часа с поднасяне на цветя на паметника на загиналите във войните жители на населеното място. 

Община Приморско отправя предизвикателство към жителите и гостите си, на този ден, и иска да се обединим за едно голямо хоро, пред сградата на общината точно в 12.00 часа
Преди това от 11:00 часа, за най-малките е организирана от Община Приморско работилница за патриоти.
Музеят в града е подготвил за посетителите си презентация и беседа за Съединението на България, като входът ще е свободен през целият ден, а началото е в 10.30 ч. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Принцесите и Змеят“ с премиера в кукления театър в Ямбол

Премиерното представление на „Принцесите и Змеят“ по Милада Машатова ще се играе днес в ямболския куклен театър „Георги Митев”. Началният час е 11. Пиесата по приказките на чешката авторка е поставяна многократно, включително и на сцената на ямболския куклен театър, но сега се завръща под режисурата на Съби Събев. „Едно заглавие, което се играе, може..

публикувано на 02.03.24 в 07:45

Танцова школа “Естрела” ще представи Бургас на Dance World Finals 2024

 Преди броени дни танцова школа “Естрела” се завърна от Букурещ с призови места и спечелена квота за участие в Dance World Finals 2024. “Достойно се представихме и с талант се наложихме над многобройните отбори на Румъния, въпреки че бяхме в намален състав.“, сподели Олга Мохова, ръководител и хореограф на школата. Резултатите, който са постигнали..

публикувано на 01.03.24 в 15:12

С филм за бургаския театър започва 22-ият "София Филм Фест на брега"

Два филма  ще бъдат показани след церемонията по откриване на филмовия фест в Бургас. С пълнометражния филм “Паднали листа” на Аки Каурисмаки ще бъде даден стартът на филмфеста на 21 март в Културен дом НХК в Бургас, а след него зрителите ще гледат документалния филм за бургаския драматичен театър “Адриана Будевска” “Отвъд завесата” на режисьора Слави..

публикувано на 01.03.24 в 09:48

Бургаският куклен театър с вечерни спектакли всяка сряда

Бургаският куклен театър ще предложи нови инициативи за зрителите си от този месец. Започват всяка сряда вечерни представления, а по повод Световния ден на кукления театър – 21 март ще бъде отправено предизвикателство към децата да нарисуват любимия си куклен герой или да се облекат като него и да изпратят своя снимка...

публикувано на 01.03.24 в 09:30

За Баба Марта и мартениците

Баба Марта и закичването с мартеници е един от най - хубавите празници свързани с пролетта. Мартеницата e амулет от усукани конци, червен и бял, най - често вълнени. Тя традиционно се слага на 1 март за здраве.  Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие. Белият цвят на мартеницата първоначално е..

публикувано на 01.03.24 в 07:10

Община Бургас и БНР-Бургас обявиха събитията, посветени на поета Христо Фотев

Събитията в Бургас, посветени на отбелязването на 90-години от рождението на Христо Фотев, бяха представени днес в Дома на писателя. В честването се включва и БНР-Бургас с кампанията под надслов „Не е измислица морето и щастието съществува!“. В деветото издание на Националния литературен конкурс на името на Христо Фотев, който се..

обновено на 29.02.24 в 20:15

Фестивалът за училищен театър на испански език започва днес в Бургас

В Бургас ще се проведе XXIV-ият Национален фестивал за училищен театър на испански език. Той се организира от 28 февруари до 1 март от отдел „Образование“ към Посолството на Испания в България. В него ще вземат участие ученически групи от 25 училища от цялата страна. Театралният фестивал е културно и образователно събитие с голям отзвук в..

обновено на 28.02.24 в 13:54