Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Зеехофер отново в задочен спор

Канцлерът Ангела Меркел с лидерът на баварския ХСС Хорст Зеехофер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и вътрешният ѝ министър Хорст Зеехофер отново заеха различни позиции по миграционната политика.

На фона на размириците в Кемниц и предстоящите след месец местни избори в Бавария Зеехофер заяви, че „миграцията е майката на всички политически проблеми в Германия“. В интервю за телевизия RTL Меркел се дистанцира от министъра си.

Спадът на рейтинга на традиционните партии в Германия, включително на консервативната коалиция ХДС/ХСС, се дължи на миграцията, смята Хорст Зеехофер, който бе в основата на правителствената криза в началото на лятото заради миграционната политика на Германия.

Вътрешният министър разгневи опозицията, но и някои представители на коалиционния партньор, социалдемократическата партия, като заяви, че разбира вълната от недоволство в Кемниц след убийството на 35-годишен германец, извършено вероятно от мигранти.

„Разбирам хората, които са гневни и възмутени от убийството. И бих искал хората да знаят моята позиция“, заяви Зеехофер.

Канцлерът Меркел се дистанцира от това изказване на вътрешния ѝ министър и заяви в интервюто, което ще бъде излъчено тази вечер, че в страната има напрежение, предизвикано от продължаващите дебати за и против либералната бежанска политика.

Опонентите ѝ от крайнодясната „Алтернатива за Германия“ поискаха „мирна революция“. „Не приемам такива призиви“, категорична е Меркел, но остава предпазлива относно исканията на редица партии, вътрешното разузнаване да разследва „Алтернатива за Германия“. „С нея първо трябва да се справим с политически средства“, заяви Меркел.

След месец в Бавария предстоят местни избори, на които партньорите ѝ от ХСС може да загубят абсолютното си мнозинство заради възхода на „Алтернатива за Германия“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44