Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийският канцлер дава подкрепа за Македония по пътя ѝ към ЕС

Себастиан Курц през лятото на 2015 г. на гръцко-македонската граница.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три седмици преди референдума за името на Македония държавата днес на посещение в Скопие е австрийският канцлер Себастиан Курц. Като ротационен председател на Съвета на ЕС Австрия пое ангажимента от България да работи за европейската интеграция на Западните Балкани.

В този контекст е и днешната визита на канцлера Курц в Македония.

Вчера Скопие прие генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а утре - в деня на независимостта на Македония, там се очаква да пристигне германският канцлер Ангела Меркел.

„Това, че трима световни държавници идват в една седмица в Македония е още един положителен сигнал, признание и подкрепа за нашата страна“, каза премиерът Зоран Заев.

В края на юни във Виена, два дни преди да поеме председателството в Съвета на ЕС, Курц поздрави Македония за постигнатото споразумение със съседна Гърция. То сложи край на 27-годишния спор, блокирал евроатлантическата интеграция на страната. „Разрешаването на спора за името най-накрая отваря пътя на Македония към ЕС“, заяви тогава Курц на Заев.

Двамата са от различни партийни семейства в Европа. Консерваторите в Гърция и Македония, които са партньори на Австрийската народна партия на Курц, се обявиха против споразумението. За австрийския канцлер обаче в случая на карта е заложена обединена Европа.

„Да си проевропейски политик означава да дадеш европейска перспектива на страните, които са част от Европа и споделят нашите европейски ценности“, коментира Себастиан Курц.

Той обаче посочи, че и македонските граждани трябва да поемат своята отговорност: „Бих искал да призова македонците на предстоящия референдум да гласуват за споразумението с Гърция. Според мен е важно, споразумението за името да бъде подкрепено и от гражданите. Само така Македония може да върви по пътя към членство в ЕС, което е полезно както за Македония и региона, но и за нас, в Европа“.

За Себастиан Курц Македония има и сантиментален привкус. Като външен министър през 2015 г. той бе на обиколка на Балканите, включително и на гръцко-македонската граница, за да затвори, по думите му, балканския маршрут на бежанците към Западна Европа. С това Курц спечели симпатизанти за своята консервативна партия, спечелила по-късно и парламентарните избори, изстреляли 32-годишния политик до поста канцлер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44