Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайната десница в Швеция решава изхода от днешните парламентарни избори

Лидерът на „Шведски демократи“ Джими Окесон по време на предизборен митинг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Швеция избира нов парламент, за които социологическите допитвания сочат, че крайнодясната партия „Шведски демократи“ ще играе решаваща роля за съставянето на следващото правителство в Стокхолм.

Серия брутални убийства, побои и палежи в големите градове на страната тревожат шведите през последните години.

В Малмьо, Стокхолм и Гьотеборг върлуват организирани банди. Полицейските статистики сочат, че голяма част от престъпленията се извършват от шведски граждани с чужд произход.

За партията „Шведски демократи“ с корени в неонацистките среди това бе основен аргумент в предизборната кампания. А социалдемократите и консерваторите приеха част от техните искания, като например втвърдяване на либералната бежанска политика.

За известната с идилията си Швеция тази промяна вече има отражение и върху политическите нагласи на гражданите, след като престъпността се превърна в основна тема на предизборната кампания.

Социологическите агенции дават преднина за управляващите социалдемократи, които могат да разчитат на около 25% от гласовете.

На второ място в допитванията е крайната десница в лицето на „Шведски демократи“ с близо 20% подкрепа, следвани от консерваторите с 18%.

Именно антиимигрантската партия „Шведски демократи“ обаче ще разреши изхода от изборите, в зависимост от това с кого ще предпочете да се коалира - със социалдемократическия премиер Щефан Льовен или с консерватора Улф Кристерсон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44