Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици кипърски турци се включиха в протестно шествие в северната част на Никозия

Снимка: Вестник "Политис"

Стотици кипърски турци се включиха в протестно шествие в четвъртък вечерта в северната част на Никозия. Демонстрацията бе насочена срещу „внесената” от Турция икономическа криза, за мир и обединение на Кипър.

„Маршът за социално съществуване”, както бе наречена мащабната проява, бе организиран от „Синдикалната платформа", включваща над 20 синдиката и неправителствени организации на кипърските турци. Участниците в него протестираха срещу икономическите и социалните трудности, които кипърската турска общност преживява заради срива на турската лира, срещу огромното повишаване на цените на горива, електроенергия и други стоки, и резкия спад на доходите и покупателната способност.

Обезценяването на турската лира предизвика истинско икономическо цунами в окупираните територии, които са под международно ембарго, изцяло финансово и икономически зависими от Турция. Инфлацията през последните осем месеца надминава 24%, цената на електроенергията е скочила с 50% от февруари.

„Синдикалната платформа” предаде на лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ 70 предложения за мерки в икономическата и социалната сфера за излизане от кризата.

Шествието бе също така в подкрепа на обединяването на Кипър, което кипърските турци виждат като решение на икономическите и социалните им проблеми. Стотиците протестиращи настояваха за „Решение на нашата земя, а не вносни продукти, федерален Кипър”, като скандираха, че „Мирът в Кипър не може да бъде предотвратен”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44