Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща за Сирия в Техеран на президентите на Русия, Турция и Иран

| обновено на 07.09.18 в 10:31
Техеран
Снимка: / Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Техеран днес ще се проведат тристранни разговори на най-високо равнище между Русия, Турция и Иран, посветени на уреждането на конфликта в Сирия. Това е трета поред среща между Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Хасан Рохани.

Турското президентство обяви, че от днешните разговори очаква процес за политическо решение на конфликта.

Анкара настоява за разработване на пътна карта за провинция Идлиб и даване на възможност на цивилните да напуснат. В последните две седмици президентът Реджеп Ердоган многократно заявяваше, че бомбени удари срещу града ще доведат до „бедствие“.

В северната сирийска провинция има над 3 милиона души и Турция се опасява от нова бежанска вълна към своята територия.

Идлиб е последната провинция, контролиран от въоръжените бунтовници, включително и свързани с „Ал Каида“. Те бяха прехвърлени там от други части на Сирия, сред които Халеб (Алепо), Хомс и предградието на Дамаск Източна Гута.

Външният министър Мевлют Чавушоглу предложи съвместна разузнавателна работа за разграничаване на терористите от цивилните и тяхното елиминиране без жертви сред гражданското население.

Турция изпитва притеснения и за сигурността на своите военнослужещи в района. В рамките на тристранното споразумение за създаване на зони за деескалация, Анкара изгради 12 военни наблюдателни поста в Идлиб.

В материалите на Кремъл, подготвени за срещата, се посочва, че руският военен контингент по време на операцията в Сирия е унищожил 87 хиляди екстремисти, освободил е 141 селища и над 100 хиляди кв. км от територията на Сирия.

Освен това Русия е активно подпомага Сирия в хуманитарната област с доставката на повече от 3 хиляди тона различни товари от първа необходимост.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44