Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Турция няма да стои безучастна, ако светът си затваря очите пред убийствата на невинни в Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган
Снимка: БГНЕС

Турция няма намерение да наблюдава отстрани или да участва в тази „игра“, ако международната общност си затваря очите пред убийствата на хиляди невинни хора в Сирия. Това написа в Туитър по повод сирийската провинция Идлиб турският президент Реджеп Тайип Ердоган след вчерашната си среща в Техеран с руския и иранския си колега - Владимир Путин и Хасан Рохани.

В серия от публикации в социалната медия Реджеп Ердоган отново подчерта нуждата от намиране на дипломатическо решение на кризата в района на северния сирийски град. Ердоган изтъква необходимостта от дълготрайно политическо решение за арабската страна в съответствие с принципите и „духа на Астана“.

По думите на турския лидер Турция се е опитвала да спре кръвопролитията в съседната държава от самото начало и бързо се е притекла на помощ на „братята и сестрите“ си там. 

Според Ердоган методи, които пренебрегват живота на цивилните, не допринасят нищо, освен да вършат работа на терористите.

Ердоган подчертава важността на противопоставянето срещу отслабването на териториалната цялост на Сирия и националната сигурност на съседните страни под претекста за борба с тероризма. В Сирия Съединените щати подкрепят кюрдските организации, сражаващи се срещу „Ислямска държава“.

Вчера президентите на Иран, Русия и Турция се срещнаха в Техеран, където въпреки различията си по урегулирането на сирийската криза, приеха съвместна декларация, в която се споразумяха за борба с джихадистките групировки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44