Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП ще изслуша последната реч за състоянието на ЕС на председателя на ЕК Юнкер

Снимка: БГНЕС

Отпускане на средства от фонд "Солидарност" на Европейския съюз в помощ на България за покриване на щети от природни бедствия и гласуване на спорната Директива за авторското право ще бъдат част от темите на започващата днес в Страсбург сесия на Европейския парламент преди предстоящите догодина европейски избори.

В сряда председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер ще очертае пред евродепутатите приоритетите в работата на институцията до края на мандата през октомври догодина. След речта за състоянието на Съюза заседанието ще продължи с дебат, в който отново миграцията, тероризмът и сделката за Брекзит се очаква да бъдат сред водещите теми, при това в реално започнала предизборна кампания, след като лидерът на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер вече обяви кандидатурата си  за председател на Европейската комисия.

В навечерието на референдума в Скопие и получил подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел, в Страсбург пристига гръцкият премиер Алексис Ципрас, който във вторник ще участва в дебат за бъдещето на Европа, в контекста на нестихващи в родината му протести за анулиране на договора с Македония. 

Във вторник европедутатите ще дебатират и за ситуацията в Унгария след отказа ѝ да спазва общата политика за мигрантите и заради спорния закон "Анти-Сорос", а очакванията са в пленарната зала да присъства лично премиерът Виктор Орбан. Отново във вторник в Страсбург предстоят и ожесточени дебати по спорната Директива за авторското право. На първото четене в Европейския парламент през юли спорната реформа бе отхвърлена  и тази сряда предстои прегласуване на текстовете, притеснили активистите за свободата в интернет мрежата.

Очаква се евродепутатите да подкрепят и отпускането на 34 милиона евро помощ от фонд "Солидарност" за покриване на щетите от природните бедствия от миналата година в Гърция, Полша, Литва и България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44