Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С безпрецедентна криза и "бяла стачка" започна днес новата учебна година в Кипър

Протест на учители в Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С безпрецедентна криза и „бяла стачка” започна днес новата учебна година в Кипър. След два месеца и половина преговори правителството и трите учителски синдиката не успяха да постигнат съгласие за промени в образователната система.

Часове преди първият училищен звънец да бие тази сутрин – на съвместно заседание в неделя следобед ръководствата на трите синдиката в образованието отхвърли последното, четвърто по ред компромисно предложение на правителството, отправено им в четвъртък. Те обявиха, че подготвят свое контрапредложение за премахване на безизходната ситуация и в сряда ще решат следващите си стъпки. На проведения миналата седмица референдум 94% от гласувалите учители ги упълномощиха за всички необходими действия, включително и стачка.

От днес на практика учителите са в т.нар. „бяла стачка”. Те влязоха в класните стаи, но според приетите от синдикатите мерки ще изпълняват само своите преподавателски задължения и няма да се занимават с никакви извънкласни дейности, семинари, кръжоци и други.

Конфронтацията започна в началото на юли, когато правителството одобри пакет от мерки, чрез които да се модернизира и повиши качеството на обучение в държавните училища, като по-ефективно се използват човешките и финансови ресурси в системата. Според синдикатите решенията на правителството унищожават държавното училище, нарушават правата на учителите и удрят по тяхното достойнство.

В края на август над 10 000 учители, родители, ученици, представители на други гилдии протестираха в Никозия. Трима министри, президентът, парламентарни комисии се включиха в неуспешните досега преговори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44