Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер, Орбан и Заев ще говорят пред Европарламента по време на новата му сесия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С дебат за състоянието на Европейския съюз започва политическия сезон на Европейския парламент.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи в пленарната зала в Страсбург плановете за последната година от мандата на оглавяваната от него институция.

Пред евродепутатите на 12 септември в Страсбург Жан-Клод Юнкер ще представи анализ на работата на Комисията в нейните 10 приоритетни области, сред които стимулиране на заетостта, стимулиране на инвестициите и превръщането на Евросъюза в по-силен глобален фактор.

Лидерите на политическите групи ще дадат своята оценка за работата на Комисията до момента и ще представят исканията си, които да бъдат изпълнени до европейските избори през май догодина.

Ден по-рано във вторник гръцкият премиер Алексис Ципрас ще стане поредният европейски лидер, които ще направи обръщение към парламента за бъдещето на Европа. Очаква се изказването на Ципрас да е свързано с края на спасителната програма за Атина.

Пред депутатите ще говори и унгарският премиер Виктор Орбан, който ще даде отговор на питането на комисията за граждански свободи за заплахата за правовата държава, демокрацията и основните права в Унгария.

В последния ден от сесията към депутатите ще се обърне и премиерът на Македония Зоран Заев, който се очаква да повдигне въпроси около подкрепата на Брюксел за договора с Атина за името на бившата югославска република и предстоящия в страната референдум по въпроса на 30 септември.

По време на сесията се очаква и гласуването на 34 милиона евро помощ за България, Гърция, Литва и Полша от фонд „Солидарност“ за покриване на щетите от природните бедствия в тези страни от миналата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44