Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започна учения с участието на 300 000 военни

4
В маневрите „Изток 2018“ участват над 1000 самолета и хеликоптера.
Снимка: Министерство на отбраната на Руската федерация

На полуостров Камчатка и в акваториите на Охотско и Берингово море днес започнаха най-мащабните военни маневри в историята на съвременна Русия „Изток 2018“, съобщи министерството на отбраната в Москва.

В тях участват 300 000 военнослужещи, повече от 36 000 танка, бронетранспортьора и бойни машини на пехотата, над 1000 самолета и хеликоптера и почти 100 кораба.

Подобни по мащаб учения са организирани за последно в Съветския съюз пред около 40 години.

От днес до 17 септември войските ще отработят масирани въздушни удари, борба с крилати ракети, морски и въздушен десант и действия на мобилни групи в дълбокия тил на противника.

По сценарий Централният военен окръг и Северният флот ще се изправят срещу Източния военен окръг и корабите на Тихоокеанския флот.

В ученията ще се включат военни подразделения от Китай и от Монголия.

Руските власти подчертават прозрачния характер на маневрите. Като наблюдатели са поканени акредитираните в Русия чуждестранни военни аташета. Участие са потвърдили 90 души от 57 страни, както и от мисията на НАТО и постоянното представителство на Европейския съюз в Русия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44