Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас и Орбан бяха изслушани в ЕП и предизвикаха разгорещени дебати

3
Снимка: europarl.europa.eu

Алексис Ципрас и Виктор Орбан бяха изслушани в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург и предизвикаха разгорещени дебати. 

След  края на спасителната програма за Атина, министър-председателят на Гърция представи визията си за бъдещето на Европа. Унгарският премиер беше изслушан заради проблеми с върховенството на закона и човешките права в страната му преди насроченото за утре гласуване за налагане на безпрецедентни санкции срещу Будапеща, които могат да доведат и до отнемането на правото на глас в Съвета.

Гърция ще продължи по пътя на реформите, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас пред евродепутатите и обеща модернизиране на държавната администрация, борба с корупцията и продължаване на фискалната стабилност. По време на дебатите се чуха критики, че въпреки преодоляната криза в Гърция, Евросъюзът не е научил урока си и при нова икономическа криза отново ще бъде безпомощен заради работещи механизми на въздействие.

Гръцкият премиер засегна  въпроса за договора между Атина и Скопие за името на бившата югославска република:

"Гърция допринася за мира и стабилността на целия регион. Същевременно задълбочаваме сътрудничеството на Балканите като отключваме европейската перспектива на страните от този регион. Резултатът от тези наши усилия е историческото споразумение от Преспа с нашия северен съсед, както и продължаващия диалог с Албания".

Разгорещени дебати в пленарната зала и при изслушването на Виктор Орбан дали да бъде задействана по инициатива на Европейския парламент предварителната фаза на член 7 параграф 1 срещу Будапеща заради неспазване на принципите на  правовата държава и демокрацията.

За налагане на безпрецедентните санкции се обявиха четири от водещите комисия в евроинституцията. В емоционална 7-минутна реч Виктор Орбан отхвърли критиките:

"Унгария е водила своите битки за свобода и демокрация. Днес заставам тук и виждам, че съдят Унгария онези, които са наследили демокрацията и не са поемали личен риск. Днес заставам пред тях и защитавам своята страна, защото за Унгария свободата е въпрос на чест. Представеният  от вас доклад е обида за Унгария и обида за честта на унгарската нация, която взима своите решения след избори. Смятате, че знаете по-добре от унгарците какво е по-добро за тях?"

Гласуването в Европарламента е насрочено за сряда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44