Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин:

До края на годината Москва и Токио може да сключат споразумение за Курилските острови

| обновено на 12.09.18 в 11:28
Владимир Путин и Шиндзо Абе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подписването на мирен договор без никакви предварителни условия между Япония и Русия до края на годината. Това предложи руският президент Владимир Путин на японския премиер Шиндзо Абе по време на пленарното заседание в рамките на Източния икономически форум във Владивосток.

Според Владимир Путин на основата на вече подписан мирен договор, Русия и Япония, като приятели, ще продължат да решават всички спорни въпроси. В частност става дума за четирите Курилски острова, които Русия владее и върху чийто суверенитет Япония претендира на базата на двустранно споразумение от средата на 19 в. Предложението на Путин дойде в отговор на призива на Абе за промяна на подхода в двустранните отношения.

В словото си пред участниците в пленарното заседание, под наслов „Далечният изток: разширявайки границите на възможностите“, японският премиер нарече „ненормална ситуация“ липсата на мирен договор между двете държави след края на Втората световна война. И прикани президента Путин заедно да продължат да работят за подписването на такъв договор.

В пленарното заседание участваха още председателят на КНР Си Цзинпин, президентът на Монголия Хайтмаагийн Батулга и премиерът на Южна Корея Ли Нак-йон. И петимата лидери се обявиха за мирно решение на севернокорейската криза като необходимо условие за мира и просперитета на Далечния изток.

Разрастващата се глобална тенденция към икономически протекционизъм и бариерите пред търговията са предизвикателство за азиатския регион, заяви по-рано Путин. Той обяви, че основните принципи в икономиката се превръщат в заложник на идеологически подходи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44