Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва твърди, че има доказателства за инсценировка на химическа атака в Сирия

Провинция Идлиб, Западна Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Центърът за примирение на враждуващите страни в Сирия разполага с неопровержими доказателства за подготвяна провокация с мнима употреба на химическо оръжие в провинция Идлиб, съобщи тази вечер Министерството на отбраната в Москва.

От ведомството твърдят, че инсценировката на химическа атака на сирийските правителствени сили срещу мирното население трябва да оправдае евентуален американски военен удар по режима в Дамаск.

Вчера в селището Джиср еш Шугур са били заснети девет постановъчни сцени, в които активисти на неправителствената организация „Белите каски“ оказват помощ на уж пострадали от химическо оръжие мирни жители, се посочва в официално съобщение на руското министерство на отбраната. В заснемането на сцените са участвали екипи на редица близкоизточни телевизии и на регионалния филиал на американски новинарски канал. Имената на медиите не се посочват.

Два от записите ще бъдат предадени в ООН и в Организацията за забрана на химическите оръжие, а седем - с по-лошо качество, публикувани в социалните мрежи.

В снимките участват 22 деца с родителите им от три селища в провинция Алепо. Друга група деца сираци, която също участва в инсценировката, е била отвлечена от бежански лагер. В момента се намира в затвора „Икаб“, който под контрола на терористичната групировка „Джабхат ан Нусра“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44