Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултации за Идлиб в Истанбул на представители на Турция, Германия, Франция и Русия

Ибрахим Калън - говорител на турския президент Реджеп Ердоган
Снимка: presstv.com

Всички вярват в необходимостта от политическо, а не военно решение в сирийската провинция Идлиб, заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън след срещата си с представители на лидерите на Германия, Русия и Франция в Истанбул.
Ибрахим Калън заяви, че съществува съгласие, че атака срещу Идлиб ще бъде причина за бежанска вълна и добави, че срещата е била възможност за обсъждане на стъпки как това да се избегне. По думите му бежанската вълна би била тежка не само за Турция, но и за Европа. Според говорителя на турския президент обстрелът срещу цивилни и опозицията в Идлиб е неприемлив. Той допълни, че Реджеб Ердоган ще постави въпроса за съдбата на сирийската провинция пред Общото събрание на ООН.
Срещата, която продължи 3 часа, беше подготвителна преди предстоящите разговори на лидерите на четирите страни. Освен Ибрахим Калън, в нея участваха още съветникът на германския канцлер Ангела Меркел по външна политика и сигурност Ян Хекер, Филип Етиен, съветник на френския президент Еманюел Макрон и Юрий Ушаков, който е съветник на стопанина на Кремъл.
Путин и Ердоган ще се срещнат в понеделник в черноморския град Сочи, обяви по-рано в пакистанската столица Исламабад турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Това ще бъде тяхната втора среща в рамките само на 10 дни, след като двамата държавни мъже имаха възможност да разменят мнения на срещата на президентите на Иран, Русия и Турция в Техеран на 7 септември.
Турските наблюдатели очакват, че фокус на разговорите ще бъде не само ситуацията в Сирия, но и двустранните отношения и строежът на ядрената централа „Аккую“. В реч в Анкара в петък турският държавен глава заяви, че засега не се предвиждат нови големи държавни инвестиции. Проектите, които са завършени над 70 %, ще бъдат довършени, поясни Ердоган.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44