Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети в Одрин за годишнина от създаването на читалище "Просвета"

Снимка: president.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова в 11 часа ще участва в честването на 10 години от създаването на българското читалище „Просвета“ към църквата „Св. Георги“ в град Одрин. Вицепрезидентът ще произнесе слово, ще засади дърво и ще пререже лента при откриването на новопостроената мултифункционална сграда на читалището.

В церемонията в читалището ще вземат участие представители на българската изпълнителна власт и на дипломатическите ни представителства в Истанбул и Одрин, на валийството и на местните власти в тракийския град, гости от двете страни.

Културната институция е филиал на Народно читалище „Просвета – 1870 г.“ в Свиленград, което от своя страна е продължител на едно от първите български читалища, създадени през Възраждането – „Звезда“.

От 12:30 часа е предвидена „Тракийска среща“ и дефиле на български и турски фолклорни състави пред историческата сграда на община Одрин. В програмата на официалните лица е включена и среща с представители на изселническите дружества и деца и родители от неделния курс по български език в града.

На днешния ден отбелязваме и 10 години от възстановяването на втората българска православна църква в Одрин - „Св. Св. Константин и Елена“. След обяд отец Александър ще отслужи тържествената служба, последвана от фолклорен концерт на български читалищни състави.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44