Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър ще бъде изграден най-големият планетариум в Източното Средиземноморие

Руски олигарх ще строи планетариум в Кипър.

В Кипър ще бъде изграден най-големият планетариум в Източното Средиземноморие. Основният му камък се полага и освещава днес. 

Предвижда се строителството на планетариума, който ще е близо до столицата Никозия, да започне през ноември и да приключи за 18 месеца.

Шестметровият купол ще бъде оборудван с най-новите технологии, като мощен телескоп ще позволи планетариумът да функционира като обсерватория. Около него ще има изложбено пространство и мултимедийна галерия. Целта е той да се превърне в културен и образователен център.

Изграждането на планетариума се финансира изцяло от руския милионер и кипърски гражданин от 2012 г. Вячеслав Заренков. Това е вторият негов мащабен проект в Кипър.

Строителният предприемач, който е основен акционер в една от най-големите компании в Русия за развитие на жилищни недвижими имоти, изцяло финансира и изграждането на първата руска църква на острова.

Внушителният храм на името на св. Андрей Първозвани и всички светии бе осветен през март миналата година. Той е в класически руски стил, с пет златни купола, като централният е с диаметър от 9 метра и тежи 7 тона.

Заренков, като ктитор на храма, е изписан заедно със семейството му на стенопис в него. Заедно с прилежащия парк новото руско свято място близо до Никозия заема площ от 10 000 кв. метра.

Бъдещият планетариум е в непосредствена близост до руската църква.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44