Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите Путин и Ердоган се срещат в Сочи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще се срещнат в понеделник в Сочи, потвърди пресслужбата на Кремъл.

Работното посещение на Ердоган в Русия беше анонсирано преди това от министрите на външните работи Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу.

В лаконичното съобщение на Кремъл се посочва, че двамата лидери ще обсъдят актуални въпроси на двустранното сътрудничество и сирийската криза. Целта е преодоляване на противоречията между Москва и Анкара за подхода към единствената останала под контрола на бунтовниците сирийска провинция Идлиб.

На 7 септември в Техеран Владимир Путин, Реджеп Ердоган и иранския им колега Хасан Рохани така и не стигнаха до обща позиция по въпроса.

С приетата тогава Техеранска декларация беше отправен призив към терористите да сложат оръжие. При обсъждането на текста Ердоган настоя в него да бъде записано и прекратяване на бойните действия, но тази точка така и не беше включена в окончателния вариант на документа.

Междувременно тази седмица Ройтерс съобщи,  че Турция е започнала струпването на войски по границата с провинция Идлиб.

Преди разговорите в Сочи Ердоган заяви, че за Идлиб е нужно решение, в което да участват както Анкара и Москва, така и водената от САЩ военна коалиция, действаща в Сирия. Той предупреди, че ескалация в Идлиб ще доведе до масова миграция към страната му, която вече е приютила 3,5 милиона бежанци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44